Liban: Un poliţist a murit, 238 de persoane au fost rănite la protestele de sâmbătă. Sub presiunea manifestanţilor, premierul propune alegeri anticipate

Liban: Un poliţist a murit, 238 de persoane au fost rănite la protestele de sâmbătă. Sub presiunea manifestanţilor, premierul propune alegeri anticipate

FOTO EPA EFE

Premierul libanez Hassane Diab a anunţat, sâmbătă, într-un discurs televizat, că va propune alegeri anticipate, după ce mii de oameni au ieşit în stradă şi au luat cu asalt sediul Ministerului de Externe. Libanezii au cerut socoteală autorităţilor după pentru felul în care au gestionat situaţia după explozia de marţi, soldată cu 158 de morţi şi peste 6.000 de răniţi, relatează Le Figaro şi Al Jazeera.

Ştiri pe aceeaşi temă

“Doar alegerile anticipate pot duce la ieşirea din această criză”, a spus Diab, precizând că este pregătit să rămână la putere două luni, pentru ca forţele politice să aibă timp să ajungă la un acord.
 
Protestele de sâmbătă au degenerat, în unele locuri existând confruntări cu forţele de ordine. Un poliţist a murit. Crucea Roşie libaneză a anunţat că 238 de persoane au fost rănite şi că dintre acestea 63 au ajuns la spital.
 
Manifestanţii au luat cu asalt şi Parlamentul, încercând să pătrundă în clădire. Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene. După ora locală 18.00, câţiva protestatari au reuşit să pătrundă  în clădirea Ministerului de Externe. Ei au afirmat, în direct la televiziunea libaneză, că acest minister a devenit “cartierul general al Revoluţiei”.
 
Deflagraţia de marţi seară a avut loc în port, la un depozit unde se aflau stocate, „în mod necorespunzător”, după cum au precizat autorităţile, 2.750 de tone de nitrat de amoniu. Sute de mii de oameni au rămas fără adăpost. Ministerul Sănătăţii a anunţat sâmbătă după-amiază un nou bilanţ al deceselor provocate de explozie: 158.  21 de oameni sunt încă dispăruţi şi sunt peste 6.000 de răniţi, informează Reuters.
 
Libanezii consideră că autorităţile au fost neglijente.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările