Iniţiativa miliardarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bill Gates şi Warren Buffet insistă ca miliardarii americani să doneze cel puţin jumătate din averea lor organizaţiilor de caritate.

Când bogaţii donează organizaţiilor de caritate, ei ştiu că sunt „pe listă" şi că cererile vor curge neîncetat. Şi nu cumva banii vor fi risipiţi, delapidaţi sau cheltuiţi pentru salariile executivilor?

Cine nu a gândit astfel când a scris - sau a amânat - un cec, indiferent că e vorba de un milion de dolari sau de zece milioane?

Aşa că Bill Gates şi Warren Buffett - nu e nevoie de prezentare - vor să facă acest lucru mai uşor pentru omologii lor. Ei au lansat o campanie prin care insistă ca miliardarii americani să doneze cel puţin jumătate din averea lor - în timpul vieţii sau după. Gates şi Buffett nu le spun omologilor lor ce organizaţii să îmbogăţească. Doar că trebuie să doneze. Mult.

Tandemul dinamic a inventat acest plan anul trecut, când cei doi au oferit o cină unor potenţiali donatori, printre care primarul New York-ului, Michael Bloomberg, expertul în fonduri de hedging, George Soros şi magnatul din naştere David Rockefeller.

Dacă cei circa 400 de miliardari ai ţării ar urma acest îndemn, campania ar produce 600 de miliarde de dolari.
Cei doi conduc prin exemplul propriu. Buffett a promis să doneze 99% din activele sale. A fost întrebat de ce nu şi-a donat averea copiilor: „Vreau să dau copiilor mei numai atât cât să simtă că pot face ceva, dar nu atât de mult încât să simtă că nu mai vor să facă nimic", a spus el.

Desigur, Buffett ar putea deveni cel mai mare investitor al lumii. El a declarat într-un interviu: „Dacă aş vrea, aş putea angaja 10.000 de oameni să nu facă nimic în afară de a picta un tablou cu mine în fiecare zi, tot restul vieţii mele. Iar PIB-ul ar creşte. Dar utilitatea produsului ar fi nulă şi i-aş împiedica pe cei 10.000 de oameni să facă cercetări pentru vindecarea SIDA sau să lucreze în şcoli şi spitale". La fel, Gates ar putea trăi de pe urma Microsoft fără a mai ridica un deget toată viaţa.

În schimb, miliardarii îşi presează omologii. Dacă această stare de spirit îi cuprinde pe toţi megadonatorii din lume - nu numai pe miliardari dar şi pe multimilionarii mai modeşti - impactul poate fi uriaş, mult mai impresionant decât ceea ce oricare dintre ei ar putea realiza în viaţă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite