Imaginea virală a disperării din Afganistan: sute de afgani evacuaţi cu un avion care poate transporta de patru ori mai puţini oameni

Imaginea virală a disperării din Afganistan: sute de afgani evacuaţi cu un avion care poate transporta de patru ori mai puţini oameni

Avionul a evacuat 640 de afgani din ţară Foto: Defense One

Aproape 650 de afgani au fost evacuaţi din Kabul într-un singur transport, cu un avion militar american C-17 Globemaster III. Poza s-a viralizat pe internet, încă una din imaginile emblematice ale crizei pe care o trăiesc afganii care vor să fugă din ţară după ocupaţia talibană.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit publicaţiei Defense One, americanii nu ar fi intenţionat să evacueze atât de mulţi oameni într-un singur zbor, însă afganii pur şi simplu s-au tras unii pe alţii înăuntru prin rampa deschisă a avionului.
 
În loc să-i oblige să coboare, „echipajul a decis să decoleze”, a declarat un oficial pentru Defense One. „Aproximativ 640 de afgani au coborât din avion la destinaţie”, a mai spus oficialul citat.
 
Avionul a zburat duminică, 15 august, de la Kabul în Qatar, mai scrie sursa citată.
 
C-17 Globemaster III este un avion strategic de transport produs de Boeing. Aeronava are o lungime de 53 de metri şi poate transporta 134 de oameni, conform configuraţiei standard de pe site-ul producătorului.
 
Ca să încapă atâţia oameni, de peste patru ori mai mulţi decît capacitate normală, afganii au fost aşezaţi pe podeaua avionului. Procedura se numeşte „încărcare pe podea”: pasagerii se ţin de chingile prinse de pereţii avionului, pe post de centură de siguranţă.
 
În 2013, un aparat similar a evacuat 670 de oameni din calea unui taifun care ameninţa Filipine.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările