Fostul preşedinte kenyan Daniel arap Moi a murit la vârsta de 95 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul presedinte kenyan Daniel arap Moi a murit la varsta de 95 de ani FOTO AFP
Fostul presedinte kenyan Daniel arap Moi a murit la varsta de 95 de ani FOTO AFP

Daniel arap Moi, un fost profesor care a devenit cel mai longeviv preşedinte în funcţie al Kenyei şi care a fost conducătorul ţării în timpul unei perioade de represiune şi probleme economice alimentate de corupţie, a murit la vârsta de 95 de ani, informează Associated Press.

Moartea lui Moi a fost anunţată de către preşedintele actual al Kenyei, Uhuru Kenyatta, prin intermediul unui comunicat de presă, marţi.

Fostul lider a murit în dimineaţa zilei de marţi, la spitalul din Nairobi, a anunţat fiul lui Moi, senatorul Gideon Moi.

Kenyatta a cerut ca steagurile naţionale să fie coborâte în bernă de marţi şi până în seara zilei în care va avea loc înmormţântarea fostului preşedinte. El a precizat că Moi, al doilea şef de stat pe care Kenya l-a avut, a fost un lider în lupta pentru independenţă.

În ciuda faptului că a fost catalogat drept un dictator de către criticii săi, Moi s-a bucurat de susţinere din partea multor kenyeni şi a fost considerat o figură a unităţii atunci când a preluat puterea de la preşedintele fondator al ţării est-africane, Jomo Kenyatta, a murit, în 1978. Însă unii aliaţi ai lui Kenyatta au încercat să schimbe constituţia pentru a-l împiedica pe Moi, pe atunci vicepreşedinte, să preia autormat puterea după decesul lui Kenyatta.

Moi s-a simţit atât de ameninţat în timpul acelei perioade marcate de incertitudine, încât a fugit din locuinţa sa atunci când a aflat de moartea lui Kenyatta şi s-a întors doar după ce a primit asigurări că nu este în niciun pericol.

În 1982, Guvernul lui Moi a trecut prin parlament un amendament constituţional care a făcut din Kenya un stat cu un singur partid. Spre sfârşitul anului respectiv, armata a înăbuşit o tentativă de puci pusă la cale de membrii opoziţiei şi mai mulţi ofiţeri ai forţelor aeriene. Cel puţin 159 de oameni au fost ucişi.

Ulterior, Guvernul lui Moi a devenit şi mai represiv când a fost vorba despre disensiuni, potrivit unui raport al Comisiei de justiţie şi reconciliere a guvernului.

Activişti politici şi alţii care au îndrăznit să se opună domniei lui Moi erau reţinuţi şi torturaţi în mod regulat, mai spune raportul, notând reţineri ilegale şi asasinări, inclusiv uciderea unui ministru de Externe, Robert Ouko.

„Sistemul judiciar devenise un complice în pereptuarea încălcărilor legii, în timp ce parlamentul a fost transformat într-o marionetă controlată de braţul greu al executivului”, se arată în raport. 

Corupţia, în special alocarea ilegală de pământ, a devenit instituţionalizată, în timp ce puterea economică a fost cetralizată în mâinile câtorva actori.

În 1991, Moi a cedat în faţa presiunilor pentru un stat pluripartid, ca urmare a unei demonstraţii din 1991, în timpul căreia poliţia a ucis peste 20 de persoane, dar şi a insistenţelor venit din Occident.

Alegerile la care au participat mai multe partide, din 1992 şi 1997, au fost marcate de violenţe politice şi etnice, de care criticii spun că statul se face vinovat.

Până în momentul în care Moi a părăsit puterea în 2002, corupţia înrădăcinată a dus la micşorarea economiei Kenyei, cea mai dezvoltată ţară din Africa de Est.

Moi a dat vina deseori pe Occident pentru publicitatea negativă şi pentru greutăţile economice pe care mulţi kenyeni au fost nevoiţi să le îndure în timpul domniei sale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite