Fost membru al forţelor revoluţionare columbiene arestat în Spania pentru efectuarea a peste 100 de „avorturi forţate” membrelor mişcării de gherilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia spaniolă a anunţat vineri că a arestat un bărbat de origine columbiană, care este acuzat că a efectuat peste 150 de avorturi pe membre ale grupării revoluţionare FARC, despre care autorităţile de la Bogota susţin că au fost realizate fără voia acestora, pentru a nu le diminua capacitatea de luptă, relatează BBC.

Hector Arboleda Albeidis Buitrago a fost arestat de autorităţile spaniole în Madrid, el lucrând ca un asistent medical în capitala spaniolă. Bărbatul are şanse mari de a fi predat autorităţilor de la Bogota, în baza tratatului de extrădare valabil între cele două ţări.

Anchetatorii columbieni investighează cel puţin 150 de cazuri în care foste membre ale mişcării de gherilă Forţele Armate Revoluţionare ale Columbiei (FARC) au fost forţate să efectueze avorturi, pentru ca sarcina lor să nu le împiedice din a lupta împotriva forţelor guvernamentale. Buitrago este acuzat că ar fi participat la mare parte dintre aceste avorturi.

„Avem dovezi care arată că avortul forţat a fost o politică FARC bazată pe obligarea unei femeie-luptătoare însărcinată să facă avort pentru a nu-şi pierde capacitatea de luptă” a declarat vineri Procurorul General al Columbiei, Eduardo Montealegre.

BBC susţine că o fostă luptătoare FARC a confirmat acuzaţiile corespondentului lor din Columbia, menţionând că a fost forţată să facă cinci avorturi, şi adăugând că doar unui număr mic al femeilor membre ale grupării li s-a permis să nască.

Mişcarea revoluţionară a infirmat acuzaţiile, susţinând că membrii grupării au acces la metode contraceptive.

FARC este una dintre părţile protagoniste ale unuia dintre cele mai vechi conflicte armate aflate încă în desfăşurare din lume, între diverse mişcări insurgente, cartele de crimă organizată, organizaţii paramilitare şi guvernul columbian, care a început în 1964.

Gruparea insurgentă se află în prezent în negocieri de pace cu guvernul columbian, ţinute în Cuba, iar cele două părţi ar putea semna un armistiţiu în martie 2016. Astfel, FARC s-ar putea alătura procesului politic legitim al ţării, deşi scopul iniţial al mişcării era acela de instaurare al unui regim marxist în ţara sud-americană.

Amnesty International suspectează gruparea de multiple încălcări ale drepturilor omului şi a tratatelor de la Geneva, în afara politicii avorturilor forţate, printre care se numără folosirea de combatanţi minori în teatrele de luptă, ucidere intenţionată de civili şi execuţii extrajudiciare. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite