Forţele irakiene, echipate cu aeronave şi elicoptere ruseşti. Guvernul de la Bagdad, nemulţumit de reacţia SUA

Forţele irakiene, echipate cu aeronave şi elicoptere ruseşti. Guvernul de la Bagdad, nemulţumit de reacţia SUA

Aeronavele de vânătoare Suhoi sunt produse în Federaţia Rusă

Guvernul irakian a primit cinci avioane de vânătoare Suhoi Su – 25 din partea Federaţiei Ruse, ca sprijin în lupta împotriva extremiştilor islamici care au cucerit mai multe oraşe importante din ţară, informează publicaţia israeliană Haaretz.

Ministerul Apărării de la Bagdad a anunţat că aeronavele vor putea fi utilizate în luptă în următoarele trei – patru zile, fiind prima serie dintr-o asistenţă militară obţinută de la Moscova. Avioanele sunt la mâna a doua, iar achiziţionarea lor a avut loc din cauza unei neînţelegeri a guvernului irakian cu Washigtonul.

Potrivit corespondentului Al Jazeera la Bagdad, Imran Khan,  Statele Unite a promis că va oferi Bagdadului 34 de avioane de vânătoare F-16, însă acestea au întârziat să apară, astfel că guvernului lui Maliki a devenit frustrat de această situaţie şi a comandat aeronave Suhoi din Rusia.

Jurnalistul Al Jazeera a declarat că există deja probleme tehnice în folosirea avioanelor deoarece „irakienii au rachete americane Hellfire care sunt incompatibile cu noile aeronave ruseşti Suhoi“.

Premierul irakian Nouri al-Maliki a declarat săptămâna trecută pentru BBC că guvernul său a încheiat un acord cu Rusia şi Belarus pentru achiziţionarea de avioane de vânătorare, în valoare de 500 milioane de dolari. Maliki a criticat Statele Unite pentru că au întârziat să livreze avioanele F-16 promise.

Vineri, comandantul Forţelor Aeriene Irakiene Hameed al-Maliki a confirmat şi semnarea unor contracte pentru achiziţionarea unor elicoptere ruseşti MI-35 şi M-28, în cel mai scurt timp, pentru a contracara atacurile insurgenţilor jihadişti.

Un expert rus, citat de agenţia Lenta.ru, susţine că Irakul a primit de asemenea şase avioane Suhoi Su-30, informează Haaretz. Autorităţile nu au confirmat acest zvon.

Irakul se confruntă cu o puternică ofensivă jihadistă a mişcării teroriste SIIL pe teritoriul său. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: