Erdogan tună şi fulgeră la adresa Israelului: „Cea mai fascistă şi rasistă ţară din lume“. Netanyahu nu a rămas dator

Erdogan tună şi fulgeră la adresa Israelului: „Cea mai fascistă şi rasistă ţară din lume“. Netanyahu nu a rămas dator

Colaj cu Benjamin Netanyahu (stânga) şi Recep Tayyip Erdogan FOTO AFP

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat Israelul drept „cea mai sionistă, fascistă şi rasistă ţară din lume”, arătându-se revoltat de recent adoptata lege privind „statul-naţiune al poporului evreu”, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a replicat acuzându-l pe liderul de la Ankara de masacrarea sirienilor şi kurzilor, potrivit Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Adoptarea, săptămâna trecută, a controversatei legi a stârnit critici din partea comunităţii arabe din Israel şi a făcut ca Turcia să acuze Israelul că încearcă să formeze un „stat de apartheid”.

Marţi, în cadrul unei întâlniri cu membrii partidului său AKP în Parlament, Erdogan a făcut apel la întreaga comunitate internaţională de a se mobiliza împotriva Israelului.

„Legea care defineşte ţara ca stat-naţiune al poporului evreu ce a trecut de Parlament arată adevăratele intenţii ale acestei ţări. Legitimează toate acţiunile ilegale şi de opresiune”, a mai spus Erdogan. „Nu este nicio diferenţă între obsesia lui Hitler privind rasa ariană şi mentalitatea Israelului. Spiritul lui Hitler a reapărut printre legiuitorii din Israel”.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a replicat punctând că Turcia sub conducerea lui Erdogan a devenit „o dictatură întunecată” şi l-a acuzat pe liderul turc de „masacrarea sirienilor şi kurizilor”.

Erdogan a mai afirmat că Israelul s-a dovedit a fi un „stat al terorii” prin atacarea palestinienilor cu tancuri şi artilerie, adăugând că această adoptare a legii va „acoperi regiunea şi lumea în sânge şi suferinţă”.

Legea, susţinută de guvernul israelian de dreapta, a fost adoptată după luni de discuţii politice.

„Acesta este un moment definitoriu în analele sionismului şi în istoria statului Israel”, a spus prim-ministrul Netanyahu membrilor Knesset (parlamentul unicameral al Israelului).

Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene, şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea privind adoptarea acestei legi. Săptămâna trecută, ea a spus că actul normativ va complica conflictul israeliano-palestinian.

Turcia şi Israel, foşti aliaţi, au expulzat reciproc diplomaţii în luna mai, în timpul unui scandal privind atacurile în care zeci de palestinieni au fost ucişi de forţele israeliene la graniţa cu Fâşia Gaza. Totuşi, cele două ţări continuă să aibă relaţii comerciale.

Statele au fost mult timp în dezacord privind politica Israelului faţă de palestinieni şi statutul Ierusalimului. 

Erdogan a solicitat de două ori în ultimele şase luni întâlnirea liderilor musulmani, după ce preşedintele american Donald Trump adecis să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările