Egipt: a început o nouă audiere în masă a peste 600 de susţinători ai lui Mohammed Morsi, pasibili de pedeapsa cu moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O judecătorie din Egipt a deschis luni un nou proces în care sunt implicaţi 683 de inculpaţi, suspectaţi a fi susţinători ai fostului preşedinte Mohammed Morsi, care sunt pasibili de pedeapsa cu moartea pe baza unor acuzaţii care variază de la incitare la violenţă până la crimă. Acest proces a fost deschis la doar o zi după condamnarea la moarte în masă a 529 de egipteni, hotărâre criticată dur de ONU.

La fel ca în cazul celor 529 de egipteni condamnaţi la moarte duminică, noua serie de inculpaţi este vizată de pedeapsa capitală din cauza aceloraşi acuzaţii, şi anume presupusa implicare în violenţele care au avut loc după destituirea de către armată a preşedintelui islamist Mohamed Morsi în iulie. Revoltele din vara anului 2013 s-au soldat cu mai mult de 600 de victime, principalele confruntări avându-i în centru pe membrii şi susţinătorii organizaţiei politice Frăţia Musulmana şi forţele guvernamentale.

Doar 68 dintre cei 683 de inculpaţi au fost prezenţi la prima audiere, luni, restul fiind judecaţi în absenţă, relatează ziarul „The Daily Mail” pe pagina sa online. Avocaţii apărării şi organizaţiile pentru drepturile omului au atras atenţia că practicile instanţei de judecată încalcă prevederile articolul 6 al Pactului internaţional referitor la drepturile civile şi politice, potrivit căruia pedeapsa cu moartea nu poate fi pronunţată decât după un proces echitabil şi prin respectarea procedurilor.

Autorităţile egiptene au motivat decizia de a-i judeca în absenţă pe cei 615 inculpaţi pe baza unor motive de securitate. Printre acuzaţi se numără liderul spiritual al Frăţiei Musulmane, Mohammed Badei; actuala putere de la Cairo a lansat o adevărată „vânătoare” a membrilor Frăţiei Musulmane, organizaţie care l-a susţinut la putere pe Mohammed Morsi, fiind acuzată de declanşarea violenţelor din vara anului 2013.

Avocaţii apărării au protestat marţi faţă de hotărârea instanţei şi faţă de Said Youssef, judecătorul care a decis pedeapsa cu moartea pentru cei 529 de egipteni şi care se ocupă şi cazul celor 683 de inculpaţi audiaţi astăzi.

Verdictul anunţat luni a luat prin surprindere activiştii pentru drepturile omului şi ONG-urile din întreaga lume, iar ONU a lansat propriile critici. Purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat pentru drepturile omului a subliniat că „acuzaţiile exacte reţinute împotriva fiecăruia dintre acuzaţi nu sunt clare deoarece nu au fost citite”.

El a afirmat, de asemenea, că avocaţii au spus că nu au suficient acces la clienţii lor. În plus, potrivit martorilor prezenţi la proces, judecătorul nu a nominalizat fiecare acuzat în parte, ceea ce constituie o neregulă, a adăugat ONU.

ONU a subliniat că pedeapsa cu moartea nu poate fi aplicată decât atunci când este vorba despre infracţiuni foarte grave, ceea ce nu este cazul pentru apartenenţa la un grup politic ilegal sau participarea la manifestaţii.

Dintre cele 529 de condamnări la pedeapsa capitală, imediat după a doua audiere în procesul în primă instanţă deschis sâmbătă la al-Minya, la sud de Cairo, doar 153 sunt în detenţie, ceilalţi fiind fugari. Alţi 17 acuzaţi au fost achitaţi, relatează Mediafax.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite