Edward Snowden se oferă să ajute Brazilia. Condiţia: azilul politic permanent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Informatorul Edward Snowden şi-a exprimat intenţiile de a ajuta Brazilia în investigaţia sa faţă de spionajul întreprins de Agenţia Naţională de Securitate (NSA) din Statele Unite. Aflat temporar în Rusia, programatorul a răspuns cererilor senatorilor brazilieni care i-au cerut ajutorul în demersul împotriva abuzurilor agenţiilor americane de spionaj, însă a cerut în schimb „azil politic permanent”.

Într-o scrisoare deschisă, tradusă în portugheză şi publicată de cotidianul local „Folha de S.Paulo”, fostul angajat al CIA a dat asigurări că ar putea ajuta Brazilia, ţară vizată de spionajul masiv întreprins de NSA. Varianta în engleză a fost publicată de David Miranda, partenerul jurnalistului britanic Glen Greenwald care a primit primele materiale secrete de la Snowden, pe pagina sa de Facebook.

Foarte mulţi senatori brazilieni mi-au cerut să colaborăm în cadrul investigaţiei lor cu privire la presupusele infracţiuni împotriva cetăţenilor brazilieni”, a scris Snowden. 

Deşi programatorul a adăugat că are capacitatea de a ajuta Brazilia, eforturile sale sunt diminuate de măsurile de securitate aplicate de guvernul Statelor Unite ale Americii.

Guvernul american va continua să-mi limiteze abilitatea de a dezvălui informaţii, până când o ţară îmi va asigura azilul politic permanent”, a notat Snowden. Presa internaţională a scris că declaraţiile programatorului sugerează o propunere adresată Braziliei de a-i acorda azilul permanent, în condiţiile în care Rusia i-a oferit dreptul de reşedinţă timp de un an (cu posibilitatea de reînnoire).

În prezent, Brazilia este liderul Comisiei pentru Drepturile Omului din cadrul ONU, investigând acuzaţiile potrivit cărora NSA a interceptat comunicaţiile preşedintei Dilma Rouseff, a pătruns în bazele de date ale guvernului brazilian, colectând informaţii despre activitatea gigantului petrolier Petrobras şi a Ministerului Minelor şi Energiei.

Documentele publicate de Snowden contrazic declaraţiile oficialilor americani care au spus că Statele Unite nu au întreprins activităţi specifice „spionajului economic”.

Înainte de a-şi încheia scrisoarea, Snowden a insistat că programele de spionaj ale NSA nu au la bază lupta împotriva terorismului, aşa cum spun autorităţile americane, ci sunt motivate mai degrabă de „spionajul economic, controlul social şi manipularea diplomatică”.


Alte ştiri pe aceeaşi temă:

Spionii, infiltraţi şi în lumea orcilor. Ce caută agenţii NSA în World of Warcraft

Noi informaţii, puse la dispoziţie de fostul angajat al NSA Edward Snowden şi publicate de cotidianul The Guardian, arată cum spionii agenţiei de securitate erau infiltraţi în jocuri precum World of Warcraft sau Second Life.

NSA poate să urmărească sute de milioane de persoane prin localizarea telefoanelor mobile

Noi dezvăluiri arată că NSA este capabilă să urmărească sute de milioane de persoane în lume prin localizarea telefonului mobil, sporind temerile faţă de un Big Brother atotputernic şi incontrolabil, relatează AFP.

Declaraţiile surprinzătoare ale redactorului-şef al cotidianului The Guardian, Alan Rusbridger, în cazul Edward Snowden

Doar 1% din documentele preluate de la fostul consultant NSA Edward Snowden au fost publicate de cotidianul britanic „The Guardian“, a declarat redactorul-şef al acestei publicaţii, marţi, parlamentarilor din comisia de anchetă de la Londra.

Creatorul World Wide Web spune că supravegherea NSA ameninţă democraţia

Tim Berners-Lee, omul care a inventat reţeaua World Wide Web şi creatorul primului site, susţine că „democraţia este ameninţată de un val din ce în ce mai mare de supraveghere şi cenzură“.

CIA, dată de gol de factura la telefon. Agenţia spionează şi cetăţeni americani

Anual, puternica Agenţie Centrală de Informaţii (CIA) plăteşte companiei AT&T, cel mai mare furnizor de servicii de telefonie din SUA, mai bine de 10 milioane de dolari pentru a facilita operaţiunile antitero de peste hotare ale companiei. De fapt, CIA plăteşte această sumă pentru a avea acces la date confidenţiale pe care compania le colectează despre apelurile internaţionale efectuate de cetăţeni americani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite