Dolarul, de neînlocuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Excluzând dolarul, investitorii nu se pot orienta decât spre euro sau yeni japonezi, «monede îndatorate».

Nici aurul, nici instrumente „sintetice", cum ar fi drepturile speciale de tragere (DST), moneda Fondului Monetar Internaţional, nu vor înlocui dolarul ca monedă de rezervă. Aceasta este opinia analiştilor de la HSBC Bank. Un investitor privat poate uşor să se pună la adăpost faţă de riscurile legate de dolar cumpărând active relativ sigure. Din contră, în ciuda declaraţiilor optimiste ale politicienilor, fondurile de rezervă suverane nu sunt o alternativă la investiţiile în dolari.

Scăderea ratingului de credit al Statelor Unite şi instabilitatea care a urmat pe pieţe au crescut îngrijorarea cu privire la fiabilitatea dolarului: investitorii au abandonat moneda americană pe măsură ce din SUA veneau informaţii negative, coroborat cu cele privind un nou val de criză în zona euro. China şi alte ţări au reiterat necesitatea de a crea o nouă monedă de rezervă. Dar deviza care ar trebui să ia locul dolarului trebuie să fie suficient de „lichidă", adică să existe suficiente titluri de valoare în această monedă, susţine grupul de analişti de la HSBC, condus de David Bloom şi Paul Mackel.

Ei nu au intrat în detaliile politicii monetare, dar au pus o singură întrebare, din perspectiva investitorului: „Cu excepţia bonurilor de tezaur americane, ce pot să cumpere investitorii în cantităţi mari, cu un risc scăzut şi să le poată revinde mai târziu?" Câutând un răspuns, au studiat între activele denominate care să pretindă  rolul de monedă de rezervă. Excluzând dolarul, investitorii nu se pot orienta decât spre euro sau yeni japonezi, de asemenea, „monede îndatorate". Yuanul nu poate pretinde încă rolul de monedă de rezervă, deoarece pieţele financiare ale ţării nu sunt dezvoltate. Având cele mai mari rezerve din lume, China nu le poate, totuşi, păstra în moneda sa proprie, spun experţii.

Aurul nu este o soluţie, pentru că piaţa este prea mică. Totuşi, investitorii privaţi ar putea opta pentru un coş de mai multe valute, spun analiştii de la HSBC. Conform estimărilor experţilor, făcând referire la statisticile din ultimii zece ani, coşul ar putea fi format din trei monede, în părţi egale - yen, dolar canadian şi liră - şi ar fi mai puţin volatil. Variaţiile anuale în costul unui astfel de coş este în medie de 6,7%.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite