De ce este nevoie pentru ca actualul conflict să fie ultimul din Fâşia Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violenţele în Fâşia Gaza nu contenesc. FOTO: Reuters
Violenţele în Fâşia Gaza nu contenesc. FOTO: Reuters

Anunţuri privind un posibil acord de încetare a focurilor în Gaza mediat de către Egipt au apărut marţi, însă fără o abordare pe un termen mai lung care să se adreseze activităţii disfuncţionale din cadrul politicii palestiniene. Astfel, orice armistiţiu care ar putea fi hotărât, este puţin probabil să dureze mai mult decât precedentele, relatează CNN.

Această ultimă mişcare de ofensivă israeliană marchează cea de-a şasea operaţiune militară majoră asupra Fâşiei Gaza de când Israelul şi-a retras soldaţii, în 2005. Pe de altă parte, este prima mişcare de ofensivă cu repercusiuni majore venită dinspre Israel, de la agresiva campanie miliatară cunoscută sub numele de “Plumb topit”, din 2008-2009.

Secretarul american de stat Hillary Clinton a mers în regiune marţi pentru a se alătura negocierilor conduse de Egipt pentru a obţine un armistiţiu. Egipt – singura parte externă în acest conflict cu o participare directă la stabilitatea regiunii Gaza şi una dintre puţinele capabile să discute în mod direct cu toţi actorii-cheie ai evenimentelor – se află pe cea mai bună poziţie de a juca rolul de pacificator. Pare doar o chestiune de timp până când armistiţiul va fi adoptat, notează jurnaliştii CNN. 

Cu toate acestea, evenimentele din Gaza au tensionat şi mai mult relaţiile deja încordate dintre Egipt şi Israel, determinându-l pe preşedintele egiptean Mohamend Mursi să-şi retragă ambasadorul de la Tel Aviv, în timp ce primul ministru egiptean a fost trimis să ia parte la un spectacol de solidaritate faţă de organizaţia paramilitară palestiniană islamistă Hamas. Prin susţinerea oficială arătată Israelului de către Administraţia Obama, legăturile dintre Statele Unite ale Americii şi Egipt s-au deteriorat progresiv.

Reprezenţanţii statului israelian susţin că ofensiva are scopul de a pune capăt pentru totdeauna a atacurilor cu rachete din partea rebelilor din Gaza. Pe de altă parte, membrii organizaţiei Hamas doresc încetarea blocadei de cinci ani asupra Fâşiei Gaza şi redeschirea frontierelor sale. 

În realitate, este puţin probabil ca atât Israel, cât şi Hamas să primească ceea ce au solicitat, întrucât niciuna dintre părţi nu pare să aibă un plan cu o finalitate clară a evenimentelor. În orice caz, nu există nicio modalitate de a dizolva complet organizaţia Hamas. 

Şi chiar dacă ar fi distruse capacităţile sale de a lansa rachete, ceea ce este mai degrabă irealist, acest război va continua să-i alimenteze dorinţa de a se reînarma, exact cum s-a întâmplat după „Plumb topit”. Până când nu vor fi nu vor fi adresate revendicările care stau la baza ambelor părţi ale conflictului, ne putem aştepta doar la continuarea aceluiaşi cerc vicios marcat de violenţe.

Asemenea Israelului, Egiptul are propriul interes în a ţine în frâu violenţele membrilor Hamas şi prevenirea contrabandei cu arme de pe teritoriul său înspre insurgenţii din Gaza, care destabilizează şi mai tare situaţia deja afectată din regiunea Sinai. În ciuda legăturilor strânse dintre Frăţia Musulmană, aflată la putere în Egipt, şi membrii Hamas, ea însăşi fiind o ramură a Frăţiei, egiptenii nu sunt mulţumiţi de mişcările Hamas din Gaza şi din Sinai.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite