Creşterea somonilor, afacere înfloritoare în mijlocul deşerturilor din Dubai

Creşterea somonilor, afacere înfloritoare în mijlocul deşerturilor din Dubai

Fish Farm din Dubai produce intre 10.000 si 15.000 de kg de somon pe luna FOTO AFP

Într-o cameră de control din mijlocului deşertului din Dubai, răsăriturile şi apusurile Norvegiei şi curenţii reci ai Atlanticului sunt recreaţi pentru beneficiul miilor de somoni crescuţi în rezervoare, în ciuda condiţiilor din exterior.

Dubaiul nu este străin proiectelor ambiţioase, având o abordare fără limite, construind o insulă sub formă de palmier în aproape de coastele sale sau o pârtie de ski în interiorul unui centru comercial. Însă creşterea de somoni în deşert este „ceva ce nimeni nu şi-ar fi putut imagina”, a spus Bader bin Mubarak, director executiv al fermei piscicole. „Acesta este exact lucrul pe care-l facem în Dubai”.
 
În interiorul fermei, apa curge şi temperaturile se schimbă pentru a crea cele mai potrivite condiţii pentru somonii care trăiesc în cele patru rezervoare imense. „Le oferim răsărit, apus, maree, un curent puternic sau un simplu curent de râu şi avem ape adânci sau ape de adâncime mai mică”, a declarat Mubarak pentru AFP.
 
Chiar şi pentru o ţară cunoscută pentru proiectele sale extravagante, construirea fermei piscicole FIsh Farm, la graniţa dusică a emiratului, a fost o provocare semnificativă. Somonii trăiesc de obicei în ape reci precum cele din jurul coastelor Islandei, Norvegiei, Scoţiei şi Alaskăi – de aceea creşterea somonului de Atlantic într-o ţară în care temperaturile pot ajunge la 45 de grade Celsius este o mare provocare. „Crearea unui mediu potrivit pentru somon este cea mai mare provocare cu care ne confruntăm”, a declarat Mubarak pentru sursa citată.
 
 
„Dar am ajuns la ideea apei mai întunecate care seamănă cu apa adâncă, curentului puternic ca cel din ocean, cu aceeaşi salinitate şi temperatură ca cele ale Atlanticului”, a mai susţinut Mubarak.
 
Fish Farm a cumpărat în jur de 40.00 de peşti juvenişi – de la o fermă din Scoţia şi alte câteva mii de icre din Islanda, pentru a-i creşte în tancurile din districtul Jebel Ali, aflat în sudul Dubaiului.
 
Somonii se nasc în apă dulce, dar trăiesc în apă sărată cea mai mare parte a vieţii lor, înainte să se întoarcă în apă dulce pentru a depune icre. La căminul lor din Emiratele Arabe Unite, rezervoarele sunt umplute cu apă de mare care este curăţată şi filtrată. Fish Farm produce între 10.000 şi 15.000 de kilograme de somon în fiecare lună.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările