Colţuri de rai adâncite în iad: unele dintre cele mai frumoase locuri din lume, ameninţate de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Band-e Amir, Afganistan: legenda spune că Ali, ginerele Profetului Mohamed, a săpat aceste lacuri în pământ dintr-o mişcare a sabiei. FOTO: Reuters
Band-e Amir, Afganistan: legenda spune că Ali, ginerele Profetului Mohamed, a săpat aceste lacuri în pământ dintr-o mişcare a sabiei. FOTO: Reuters

Dincolo de defetismul care ne face să spunem „ce loc frumos, păcat că este locuit”, mâna înarmată a omului a distrus sau ameninţă să distrugă locuri unice de pe Pământ. Jurnaliştii „Foreign Policy” au realizat topul celor mai frumoase astfel de zone puse în pericol de conflicte.

Band-e Amir, Afganistan

La înălţime, între munţii Hindu Kush din Afganistan, la aproximativ 160 de kilometri de capitala Kabul, se află şase lacuri de-un albastru năucitor. Sunt despărţite de restul lumii prin stânci roşiatice. Legenda spune că Ali, ginerele Profetului Mohamed, a săpat aceste lacuri în pământ dintr-o mişcare a săbiei, iar apoi a îngrădit apa din ele cu brânză. În realitate, un minereu numit travertin a format, în timp, barajele naturale din jurul lacurilor. Apele acestora sunt considerate de localnici tămăduitoare graţie conţinutului ridicat de minerale. 

În anii 1950, lacurile erau o destinaţie căutată de turişti. Însă izbucnirea războiului sovietic din Afganistan, în 1979, numărul vizitatorilor a scăzut drastic. Consolidarea talibanilor din regiune începând cu 1990, invazia americană din 2001 şi creşterea violenţelor de partea insurgenţilor au decimat turismul din regiune. 

Mlaştinile Mesopotamiei, Irak

Consiliul de Miniştri al Irakului a declarat, la 23 iulie, înfiinţarea primul parc naţional al ţării. Acesta se întinde pe aproximativ 800 de kilometri pătraţi şi este menit să protejeze Mlaştinile Mesopotamiei, care se întind din antichitate în zona care acum reprezintă sudul Irakului. Însă în contextul în care violenţele din ţară au ajuns la cea mai ridicat nivel de la încheierea războiului, este foarte puţin probabil ca zona să fie văzută de cineva din exterior. 

La sfârşitul lunii august, o serie de bombardamente a ucis aproape 100 de persoane în Irak. Zona mlăştinoasă este acum a treia ca mărime din lume, însă pe vremuri ea era mult mai extinsă. Se spune că acoperea practic „leagănul civilizaţiei”, zona dintre râurile Tigru şi Eufrat. Mlaştinile acoperă acum peste 12.300 de kilometri pătraţi şi adăposteau până nu demult 278 de specii de păsări, unele dintre ele rare. Însă în anii 1990, o parte din nativii Madan s-au alăturat unei revolte conduse de shiiti împotriva guvernului lui Saddam Hussein. Pentru a înneca revolta, Saddam a drenat zona, a deviat albiile râurilor, acţiuni care, în final, au redus aria mlaştinilor cu 93%. 

Valea Râului Swat, Pakistan

În nordul Pakistanului se găseşte „Elveţia Estului”. Valea a căpătat acest renume datorită dealurilor verzi şi a crestelor montane acoperite permanent de zăpadă. În anii 1970, valea superioară a Râului Swat era o destinaţie atractivă pentru turiştii tineri din Vest, în căutare de experienţe şi culturi noi. Problema a fost că şi talibanii erau interesaţi de această vale, pe care o foloseau drept cale de scăpare de sub controlul guvernului pakistanez. 

În 1986, austriecii i-au ajutat pe pakistanezi să amenajeze aici prima lor staţiune de ski. La începutul anilor 2000, aceasta era foarte populară mai ales în rândul personalului diplomatic străin mobilizat în Pakistan. Talibanii au venit însă şi ei la scurt timp, iar staţiunea şi-a pierdut rapid turiştii. 

Parcul Naţional Viruga din Rpeublica Democrată Congo

Peisajele impresionante te-ar lăsa fără răsuflare - problema este că şi la propriu. În momentul de faţă, activităţile de turism din Viruga sunt suspendate complet din cauza instabilităţii din regiune. Parcul, aflat în Republica Democrată Congo, are numeroase fumuseţi naturale, însă conflictele armate din jurul lui fac imposibilă deplasarea în siguranţă către şi în interiorul acestuia. 

Lacul vulcanic din Munţii Baekdu, Coreea de Nord

Nu este şocant pentru nimeni faptul că turiştii nu se îngrămădesc în Coreea de Nord. Însă din cauza restricţiilor pierdem unul dintre cele mai impresionante peisaje, cu unul dintre rarele lacuri vulcanice din lume. Aflat la peste 3.000 de metri înălţime, legenda locală spune că primii coreeni au coborât pe Pământ pe acest munte sacru. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite