Veste îngrijorătoare pentru iubitorii de dulciuri: Ciocolata ar putea dispărea peste 40 de ani

Veste îngrijorătoare pentru iubitorii de dulciuri: Ciocolata ar putea dispărea peste 40 de ani

Plantaţiile de cacao, cultură din boabele căreia se fabricat dulciul mult îndrăgit, sunt în pericol din cauza temperaturilor ridicate şi secetei.

Cercetătorii de la Universitatea din California studiază probabilitatea utilizării tehnologiilor de modulare a genelor CRISPR pentru crearea culturilor rezistente la noile condiţii climaterice, se spune într-un articol publicat în The Independent.
 
Profesorul Myeong-Je Cho, directorul secţiei genomului plantelor, lucrează la crearea unui soi de cacao capabil să supravieţuiască într-o climă foarte uscată şi călduroasă, care va domina peste câteva decenii pe planetă. Potrivit savantului, acest lucru va fi posibil cu ajutorul noii tehnologii, care, prin modificarea artificială a ADN-ului, ar putea spori profitabilitatea cultivării cacao.
 
Boabele de cacao se cultivă doar pe o fâşie îngustă a unei suprafeţe împădurite, aflată aproximativ la 20 de grade latitudine, la nord şi sud de ecuator, unde temperatura şi umiditatea vor rămâne neschimbate în decursul anului. Acum, peste jumătate din materia primă provine doar din două ţări, aflate în Vestul Africii — Coasta de Fildeş şi Ghana.
 
Savanţii subliniază că în următoarele decenii aceste regiuni vor deveni nepotrivite pentru cultivarea boabelor de cacao. Potrivit datelor Direcţiei Naţionale a Studiilor Oceanice şi Atmosferice din SUA, spre anul 2050 temperaturile tot mai înalte vor împinge regiunile de creştere a acestei culturi la peste 1000 de metri în sus, pe terenuri montane, multe dintre acestea fiind în prezentspaţii naturale protejate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: