Cine este Yair Lapid, noul ministru de Externe al Israelului şi cel care a format o coaliţie a schimbării împotriva lui Netanyahu

Cine este Yair Lapid, noul ministru de Externe al Israelului şi cel care a format o coaliţie a schimbării împotriva lui Netanyahu

Yair Lapid Foto Arhivă

Fostul lider al opoziţiei israeliene, centristul Yair Lapid, a reuşit să formeze o coaliţie de guvernare care a fost recent votată de Knesset, parlamentul din Israel după ce i s-au alăturat ultranaţionalistul Naftali Bennett şi partide din tot spectrul politic, de la dreapta-extremă până la stânga.

Numită o „coaliţie a schimbării” reuneşte opt partide -două partide de stânga, două de centru, trei de dreapta şi o formaţiune arabă.
 
Prim-ministrul pentru următorii doi ani este Naftali Bennett din partidul pro-colonişti Yamina.
 
 "Semnarea acestor acorduri încheie doi ani şi jumătate de criză politică", a declarat Bennett. "Guvernul va acţiona ca o uniune pentru tot publicul israelian - religios, laic, ultraortodox, arab - fără excepţie", a adăugat el. Acordurile de coaliţie includ, printre altele, chestiuni precum transportul public de Şabat, sprijinul financiar pentru partea arabă a populaţiei şi construcţiile ilegale în Cisiordania. De asemenea, partenerii vor să impună o limită de opt ani pentru prim-miniştri, conform acordului.
 
Yair Lapid, un fost moderator de televiziune, şi-a fondat partidul centrist Yesh Atid (Există un Viitor) în 2012- iar atunci s-au ridicat voci care nu i-au dat prea multe şanse, considerându-l doar o altă celebritate media care vrea să aibă succes şi pe scena politică, scrie AFP.
 
Totuşi partidul său puternic secularist a ieşit al doilea, obţinând 17 locuri în parlament, în al patrulea scrutin neconcludent din Israel în mai puţin de doi ani.
 
Luna trecută, Yair Lapid,a fost însărcinat să formeze un guvern după ce premierul de 12 ani Benjamin Netanyahu a eşuat în eforturile de a strânge o majoritate de guvernare după ultimele alegeri.
 
Yair Lapid a reuşit să închege o alianţă improbabilă de rivali ideologici îndârjiţi - de la naţionalişti religioşi radicali de dreapta la cetăţeni musulmani arabi conservatori - iar succesul său e cu atât mai remarcabil în lumina ultimelor ciocniri dintre evrei şi musulmani arabi ca urmare a  reizbucnirii conflictului dintre Israel şi militanţii Hamas, care administrează enclava palestiniană Gaza.
 
În pofida faptului că a orchestrat eforturile de formare a alianţei , Yair Lapid, 57 de ani, va fi ministru de externe pentru primii doi ani, după care va face rocada cu premierul desemnat Naftali Bennett.
 

Vocea experienţei

 
Cunoscut pentru apariţiile sale elegante, fostul prezentator de televiziune Yair Lapid s-a născut la Tel Aviv, iar tatăl său a fost Yosef "Tommy" Lapid, fost ministru al justiţiei cu viziuni puternic seculariste ce a schimbat cariera de jurnalist pe politică. Mama sa, Shulamit, este scriitoare, regizoare şi poetă.
 
Lapid a fost editorialist şi a publicat mai multe cărţi, dar faima sa a crescut abia după ce a devenit prezentator la Canal 2 din Israel. Boxer amator şi practicant de arte marţiale, fostul lider al opoziţiei a fost votat în multe topuri ale celor mai atrăgători bărbaţi din Israel.
 
În sondajele din 2013, partidul său obţinea 19 locuri din cele 120 din parlament şi devenea o forţă credibilă pe scena politică. 
 
Partidul s-a alăturat alianţei centriste Albastru şi Alb formată în 2019 sub conducerea fostului şef militar Benny Gantz. Albastru şi Alb s-a luptat apoi cu Likudul de dreapta al lui Netanyahu în trei scrutinuri desfăşurate în mai puţin de un an.
 
Când Gantz a decis în primăvara anului trecut să intre într-o coaliţie condusă de Netanyahu, invocând nevoia de unitate, pe măsură ce pandemia lua amploare, Lapid s-a retras.
 
El l-a acuzat pe Gantz că a încălcat o promisiune fundamentală pe care Blue and White le-a făcut-o susţinătorilor săi: că va lupta pentru a-l elimina pe Netanyahu.
 
Într-un interviu acordat AFP în septembrie, Lapid a spus că Gantz a crezut în mod naiv că Netanyahu va face muncă de echipă în cadrul coaliţiei.
 
"I-am spus lui (Gantz):" Am lucrat cu Netanyahu. De ce nu ascultaţi vocea experienţei ... Are 71 de ani. Nu se va schimba ", a spus Lapid.
 
După ieşirea din Albastru şi Alb, Lapid şi-a luat locul în parlament ca preşedinte al partidului Yesh Atid şi lider al opoziţiei.
 
El a descris guvernul efemer Netanyahu-Gantz drept „o coaliţie ridicolă”, în care miniştrii, care nu se suportau reciproc, nu se oboseau deloc să comunice între ei. El a prezis, de asemenea, că coaliţia se va prăbuşi în decembrie, ceea ce s-a şi întâmplat, pe fondul duşmăniei acutizate dintre Netanyahu şi Gantz.
 
Acum toată atenţia se va îndrepta către cât de mult poate îndura un guvern încă şi mai fragil, , înainte ca tensiunile ideologice să iasă la suprafaţă.
 
Deşi este maestrul din spatele aranjamentului, Lapid a avut o prezenţă publică discretă, prezentând o imagine echilibrată a unui om care îşi propune să „unească” Israelul.
 
"Publicul israelian merită un guvern funcţional şi responsabil care să pună binele ţării pe primul loc în agenda sa", a spus el într-o declaraţie înainte de votul parlamentar de duminică.
 
"Este scopul formării acestui guvern de unitate".

„Suntem în zorii unui nou început”, „cetăţenii Israelului privesc spre noi acum şi responsabilitatea este asupra noastră”, a spus Bennett dumincă seara adresându-se Parlamentului după vot.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a vorbit duminică cu Bennett şi „şi-a exprimat intenţia fermă de a aprofunda cooperarea dintre Statele Unite şi Israel cu privire la numeroasele provocări şi oportunităţi cu care se confruntă regiunea”.

„Liderii au fost de acord că ei şi echipele lor se vor consulta îndeaproape cu privire la toate aspectele legate de securitatea regională, inclusiv Iranul”, a transmis Casa Albă.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis  că aşteaptă cu nerăbdare consolidarea parteneriatului UE-Israel „pentru prosperitate comună şi pentru o pace şi stabilitate regională durabile”.

Cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat ​​pe Bennett pe Twitter: „Germania şi Israel sunt conectate printr-o prietenie unică pe care dorim să o întărim în continuare. Având în vedere acest lucru, aştept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu tine ”, a transmis ea prin purtătorul de cuvânt.

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările