China îşi dijmuieşte „prietenii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile internaţionale apără politica partidului unic, în schimbul accesului pe piaţă şi pentru un mediu favorabil de afaceri. Multinaţionalele se plâng că, în ultimii ani, „pretenţiile“ financiare ale Partidului Comunist au crescut, în timp ce firmele locale sunt avantajate.

Mai multe concerne străine „şi-au cumpărat" intrarea pe piaţa chineză, prin apărarea politicilor Partidului Comunist în afara ţării. Astfel că mai mulţi executivi ai unor companii de renume sunt cunoscuţi la Beijing drept „prietenii străini" ai Chinei, scrie „The Daily Telegraph".

Prietenia este însă în curs de deteriorare, după ce Guvernul chinez a început să mărească impozitele, să anuleze o serie de facilităţi şi să-şi avantajeze firmele locale. Primii loviţi au fost manufacturierii străini care, până în 2008, erau scutiţi timp de trei ani de plata taxelor pe venit, iar alţi doi ani plăteau doar 50%. Această facilitate a fost anulată, cu excepţia câtorva sectoare. Nici zonele economice speciale nu au fost scutite, nivelul taxelor majorându-se de la 15 la 25% anual.

La aceste creşteri se adaugă şi noua legislaţie care face foarte dificilă şi costisitoare concedierea unui angajat, chiar dacă acesta a greşit, precum şi discriminarea făcută între firmele locale şi cele străine.

„Discriminare verde"

Autorităţile sunt foarte scrupuloase atunci când vine vorba de încasarea taxelor de la multinaţionale, în schimb trec cu vederea evaziunea firmelor locale, fenomen destul de răspândit.

Cea mai frapantă discriminare este prezentă în zona tehnologiei verzi. Concernele străine care deţin ferme eoliene nu au voie să vândă certificate de emisii de carbon în Europa, în timp ce companiile chineze pot face acest lucru.

Mai mult, acestea din urmă primesc credite la dobânzi infime de la băncile controlate de stat, dacă investesc în echipamente ecologice, precum panourile solare. Dacă au văzut că firmele locale se ascund sub fusta Executivului, directorii de la BASF şi Siemens au profitat de vizita din iulie a cancelarului german, Angela Merkel, în China pentru a se plânge de practicile economice din această ţară.

Lobby în stil mandarin

După modelul K Street din Washington, unde sunt grupate majoritatea companiilor de lobby din capitala americană, în zona ministerelor din Beijing s-au instalat grupuri de influenţă care însă nu sunt independente, ci sunt parte a marilor firme chineze. În toamna anului trecut, Ministerul Comerţului a lansat o anchetă referitoare la importurile de carne de pui şi de automobile din SUA, investigaţie solicitată de companiile chineze din cele două sectoare, notează „The New York Times".

În urmă cu doi ani, Sergio Iorio, CEO al unei companii italiene, a fost anunţat că taxa pentru exportul de fosfor galben în China a fost scumpită peste noapte de patru ori. Tot de la Beijing a venit însă şi soluţia: dacă accepta să-şi mute afacerea în China era scutit de taxele de export pentru produsele chimice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite