Cei mai cunoscuţi zece deţinuţi politici din lume care îşi vor petrece sărbătorile în spatele gratiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul acestei săptămâni, cel mai cunoscut deţinut politic din Rusia a fost eliberat spre surprinderea comunităţii internaţionale. Mihail Kodorkovski a ajuns la rudele sale din Germania a doua zi după graţiere, sâmbătă, după ce a petrecut zece ani în spatele gratiilor. Însă cazul fostului magnat rus este o excepţie, având în vedere că nenumăraţi disidenţi din toată lumea nu au nicio şansă să petreacă sărbătorile în libertate.

1. Iulia Timoşenko (Ucraina)

În prezent aflată în spital, primind îngrijiri medicale din cauza unei afecţiuni a spatelui, Timoşenko a decăzut din poziţia de prim-ministru al Ucrainei şi lidera celui mai mare partid de opoziţie. Mulţi comentatori sunt de părere că actualul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici se teme de influenţa pe care o deţine Timoşenko, ceea ce ar putea explica acuzaţiile de delapidare şi abuz de putere care i-au fost impuse acesteia. Timoşenko a fost condamnată la o pedeapsă de şapte ani de închisoare, începând cu octombrie 2011.

2. Mir-Hussein Mousavi şi Medhi Karroubi (Iran)

Fost premier al Iranului, Mousavi a fost condamnat la arest la domiciliu pentru că a încurajat protestele naţionale din 2009. Mii de iranieni au ieşit atunci în stradă şi au protestat faţă de rezultatul alegerilor care l-au desemnat preşedinte pe Mahmoud Ahmadinejad.

Mousavi şi Karroubi, o altă figură proeminentă a opoziţiei iraniene, se află în arest la domiciliu încă din 2011, deşi actualul preşedinte Hassan Rouhani a promis că îi va elibera.

3. Moukhtar Dzakişev (Kazakhstan)

Povestea kazahului se aseamănă foarte mult cu cea a lui Hodorkovski, deoarece a fost la conducerea companiei productoare de uraniu Kazatomprom, deţinută de stat. Magnatul a fost acuzat însă de corupţie şi deturnare de fonduri, iar din 2010 se află într-o închisoare de maximă securitate, ispăşind o pedeapsă de 14 ani de detenţie.

Observatorii din ţară şi din străinătate sunt de părere că acuzaţiile aduse de procurorii kazahi sunt motivate din punct de vedere politic, deoarece Dzakişev a contribuit la promovarea unei petiţii adresate preşedintelui Nursultan Nazarbayev. În mod ironic, Dzakişev a semnat o petiţie care cerea şefului statului să-l graţieze pe Moukhtar Ablyazovb, un alt afacerist închis din considerente politice.

4.  Ales Bialiatski (Belarus)

Bialiatski este un activist belarus premiat cu numeroase distincţii pentru civismul său, precum şi liderul Centrului pentru Respectarea Drepturilor Omului Viasna, cu sediul în capitala Minsk. Acesta a fost avertizat în februarie 2011 că Viasna nu este o organizaţie înregistrată oficial, neavând aprobarea guvernului, şi că va intra în vizorul anchetatorilor beloruşi dacă nu va opri demersurile sale.

În cele din urmă, Bialiatski a primit o pedeapsă de 4 ani şi jumătate de închisoare. Motivele oficiale au fost „evaziunea fiscală” şi „ascunderea unor venituri” importante.

5. Marwan Barghouti (Palestina)

Cunoscut mai ales pentru eforturile sale de a apăra teritoriile palestiniene, Barghouti ispăşeşte cinci condamnări de închisoare pe viaţă şi încă 40 de ani de detenţie, după ce magistraţii israelieni l-au găsit vinovat de organizarea a nu mai puţin de 37 de atacuri în Israel.

6. Liu Xiaobo (China)

Activismul şi scrierile lui Xiaobo direcţionate împotriva partidului unic din China au transformat-o într-un duşman al comuniştilor de la conducerea ţării. În prezent, Xiaobo ispăşeşte o pedeapsă de 11 ani de închisoare, condamnare primită în decembrie 2009, la care s-au adăugat ulterior alţi doi ani şi anularea drepturilor politice.

7. Gedhun Choekyi Nyima (Tibet)

Tibetanul este considerat cel mai tânăr deţinut politic din lume, fiind încarcerat încă de la frageda vârstă de şase ani. El a fost închis de autorităţile chineze, iar existenţa lui a fost atât de bine ascunsă încât nu a mai fost văzut de mai bine de 18 ani, deşi autorităţile spun că „este fericit şi că merge la şcoală precum orice alt tânăr cu o viaţă normală”. Cu toate acestea, oficialii chinezi nu au oferit niciodată nici măcar o dovadă care să certifice faptul că Gedhun Choekyi Nyima încă este în viaţă.

 8. Alaa Abd El-Fattah (Egipt)

Bloggerul şi jurnalistul Alaa Abd El-Fattah a fost arestat de mai multe ori de autorităţile egiptene, iar în 2013 a fost pus din nou în spatele gratiilor pentru că a participat la protestele naţionale. Pedeapsa sa a fost extinsă cu încă 15 zile, începând cu prima zi a lunii decembrie.

9. Abdulhadi al-Khawaja şi cei 13 opozanţi nativi din Bahrain (Bahrain)

„Bahrain Treisprezece” este numele ce desemnează un grup de 13 prizonieri (dintre care cel mai cunoscut este Abdulhadi al-Khawaja), arestaţi în martie-aprilie 2011 din cauză că au ajutat la organizarea unei mişcări naţionale împotriva guvernului, în timpul Primăverii Arabe. Cei 13 opozanţi au fost torturaţi şi agresaţi sexual în timpul detenţiei lor, care variază de la un an până la închisoarea pe viaţă.

10. Nabeel Rajab (Bahrain)

Rajab este preşedintele Centrului pentru Respectarea Drepturilor Omului din Bahrain şi un activist faimos care a fost arestat de mai multe ori din cauza implicării în revoluţia ţării sale, în 2011.

Iniţial a fost arestat pentru că a lansat pe Twitter mai multe declaraţii „ofensatoare”, potrivit oficialilor, însă în timp ce se afla încă în spatele gratiilor i-au fost aduse noi acuzaţii. În decembrie 2012 a fost condamnat la o pedeapsă de doi ani de închisoare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite