Bazele SUA din România, subiect de dispută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a convocat o conferinţă extraordinară la Viena pentru a discuta soarta Tratatului Forţelor Convenţionale în Europa Bazele militare americane din România vor fi pe agenda de

Rusia a convocat o conferinţă extraordinară la Viena pentru a discuta soarta Tratatului Forţelor Convenţionale în Europa

Bazele militare americane din România vor fi pe agenda de discuţii la conferinţa celor 30 de state semnatare ale Tratatului Forţelor Convenţionale în Europa ce a început, ieri, la Viena. Un alt punct de interes al întâlnirii este Rusia, care intenţionează să-şi suspende participarea la tratat, dar fără să-l abandoneze.

"Suntem profund îngrijoraţi", deoarece acest lucru "va implica desfăşurarea de trupe americane" în cele două ţări, odinioară aliate ale Uniunii Sovietice, a declarat Antonov. În schimb, subiectul scutului antirachetă, pe care administraţia americană vrea să îl instaleze în Cehia şi Polonia pentru a proteja Europa faţă de posibile atacuri ale unor ţări ca Iranul, nu va fi abordat la conferinţă.

"Este o problemă absolut separată", care este abordată la alte niveluri, a adăugat Antonov. El a mai anunţat că Moscova intenţionează să îşi suspende participarea la CFE, nu să îl abandoneze. Rusia a cerut convocarea unei conferinţe extraordinare în special pentru că "este incapabilă să îşi deplaseze liber trupele pe teritoriul său", a explicat Antonov.

"Noi trebuie să decidem ce forţe armate vrem să desfăşurăm", a adăugat oficialul rus, făcând referire la "limitările inechitabile" impuse de tratat. Rusia nu doreşte să discute la conferinţă nici despre prezenţa trupelor sale în Republica Moldova şi Georgia.

Occidentalii refuză să ratifice tratatul înainte ca trupele ruse să fie evacuate total din Georgia şi Republica Moldova. SUA au propus Rusiei să accepte o forţă multinaţională de pace în Transnistria, dar Antonov a apreciat că reuniunea de la Viena nu este forumul adecvat pentru a discuta acest subiect.

Moscova a anunţat un moratoriu asupra tratatului

Tratatul Forţelor Convenţionale, care a consfinţit sfârşitul Războiului Rece, în 1990, limitează numărul de soldaţi şi echipament militar care pot staţiona în Europa. Documentul mai prevede măsuri pentru sporirea încrederii (anunţul privind manevre importante) şi de transparenţă (inspecţii reciproce). Dacă ruşii declară un moratoriu, vor refuza inspecţiile, nu vor mai trimite experţi şi nu vor mai furniza informaţii, însă nu vor spori pentru moment numărul tancurilor de asalt, de exemplu, a precizat generalul Evgheni Bujinski, membru al delegaţiei ruse.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite