FOTO VIDEO Atentat sângeros la Nairobi: 39 de morţi şi sute de răniţi, într-un centru comercial

FOTO VIDEO Atentat sângeros la Nairobi: 39 de morţi şi sute de răniţi, într-un centru comercial

Un bărbat ucis pe treptele mall-ului din Nairobi FOTO Reuters

Un sângeros atac soldat cu 39 morţi şi sute de răniţi s-a produs astăzi în capitala Kenyei, Narobi, după ce trei bărbaţi înarmaţi cu mitraliere au deschis focul asupra oamenilor aflaţi la într-un centru comercial, dintr-o zona selectă a oraşului, relatează agenţiile de presă internaţionale.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 00:30 Contul de Twitter al rebelilor somalezi Shebab, care au legătură cu gruparea al-Qaeda, a fost suspendat, asta după ce şi-au însuşit responsabilitatea pentru atacul din Nairobi. 

Este pentru a treia oară în acest an când grupul a fost expulzat de pe reţeaua de socializare. 


UPDATE 23:00 Numărul morţilor se ridică la 39, în tim ce alte 150 de persoane sunt rănite, informează preşedintele Kenyei Uhur Kenyatta, citat de CNN. 

„Ştiu cum vă simţiţi pentru că şi eu am pierdut membri foarte apropiaţi de familie în acest atac”, a declarant el. 

Kenyatta a promis că o să afle cine sunt făptaşii, afirmând că ţara a „trecut peste atacuri teroriste şi înainte (..) şi le vom învinge din nou”. 


UPDATE 22:30 Potrivit autorităţilor, cel puţin 31 de persoane au murit în urma incidentului. La câteva ore după atac, Al-Shabaab, un militant al-Quaeda, şi-a asumat responsabilitatea pentru vărsarea de sânge de la Westgate Mall.

UPDATE 21.50 Islamiştii somalezi Shebab, care au legături cu Al-Qaida, au revendicat, sâmbătă seara, pe contul lor de Twitter atacul împotriva unui centru comercial din Nairobi, soldat cu cel puţin 30 de morţi şi 60 de răniţi, relatează AFP.


UPDATE 21.30 Mai mulţi cetăţeni americani au fost răniţi în atacul de sâmbătă dintr-un centru comercial din Nairobi, a anunţat Departamentul american de Stat, care a condamnat un „act de o violenţă fără sens", relatează AFP.

Ambasada americană din Kenya, care a fost mobilizată pentru a le veni în ajutor, este „în contact cu autorităţile locale şi a oferit asistenţă", precizează Departamentul de Stat într-un comunicat.


UPDATE 18.00 Cel puţin 20 de persoane au fost ucise şi alte aproximativ 50 au fost rănite, anunţă Crucea Roşie Kenya.

Situat în apropierea sediului local al Naţiunilor Unite, acest centru comercial este citat periodic de companiile de securitate ca posibilă ţintă a grupărilor ce au legături cu Al-Qaida, precum insurgenţii somalezi shebab, care au ameninţat deseori că vor desfăşura atacuri pe teritoriul kenian din cauza susţinerii militare acordate de Nairobi Guvernului somalez.


Autorităţile kenyene au pătruns în clădirea cu patru etaje, pentru a evacua persoanele rămase în mall. Surse neoficiale anunţă că mai există şapte ostatici, iar atacatorii nu au fost identificaţi până în acest moment.

Potrivit unor martori citaţi de Associated Press, atacatorii, înarmaţi cu mitraliere AK-47 şi grenade, le-au cerut musulmanilor din centrul comercial să plece şi au oprit numai cetăţenii de alte religii.

Împuscăturile au început la Westgate Shopping Mall din Nairobi în jurul prânzului, iar atacatorii au aruncat şi câteva grenade în clădire.Mall-ul se află într-o zonă selectă a oraşului şi este frecventat de mulţi străini. 

 
Foto

Secretarul General al organizaţiei Crucea Roşie din Kenya, Abbas Guled, a declarat pentru Reuters că au fost identificate 15 cadavre, însă numărul morţilor este aşteptat să crească, deoarece autorităţile încă cercetează magazinele din clădirea în care s-a produs atentatul.

Câţiva martori străini, aflaţi în mall în acel moment, au declarat că exclud ipoteza unui jaf armat, deoarece atacatorii insistau ca musulmanii aflaţi în clădire să plece.

Jafurile armate nu sunt un fenomen rar întâlnit în capitala Kenyei, însă în ultimii ani ţara a devenit o ţintă a teroriştilor islamici veniţi din Somalia. 

Centrul comercial de lux Westgate din Nairobi (Kenya) a fost ținta atacului islamiștilor somalezi Al Shebab, sâmbătă, pe 21 septembrie 2013 FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie
 • Centrul comercial de lux Westgate din Nairobi (Kenya) a fost ținta atacului islamiștilor somalezi Al Shebab, sâmbătă, pe 21 septembrie 2013 FOTO Reuters
 • Cadavrele a cinci oameni descoperite în bucătăria unui restaurant din mall-ul kenyan, unde trei atacatori au deschis focul FOTO Reuters
 • O femeie rănită este transportată în ambulanţă de câţiva bărbaţi FOTO Reuters
 • Cadavrul unui băieţel este transportat cu un cărucior de cumpărături FOTO Reuters
 • Forţele de poliţie pătrund în sediul centrului comercial, pentru a evacua restul victimelor FOTO Reuters
 • O femeie părăsește speriată de moarte centrul comercial FOTO Reuters
 • Potrivit bilanțului transmis la o zi de autoritățile kenyene, 39 de persoane au murit și câteva sute au fost rănite în urma atacului armat din mallul din Nairobi FOTO Reuters
 • Victimă a atacului armat din centrul comercial de lux Westgate din Nairobi FOTO Reuters
 • Forțele armate încercând să evacueze persoanele aflate în centrul comercial FOTO Reuters
 • La o zi după atacul armat, o parte din centrul Westgate se afla în continuare sub controlul militanților islamiști Al Shebab, care au luat și mai mulți ostatici FOTO Reuters
 • Atac sângeros la un centru comercial din capitala Kenyei, Nairobi FOTO Reuters
 • Atac sângeros la un centru comercial din capitala Kenyei, Nairobi FOTO Reuters
 • Atac sângeros la un centru comercial din capitala Kenyei, Nairobi FOTO Reuters
 • Atac sângeros la un centru comercial din capitala Kenyei, Nairobi FOTO Reuters
 • Atac sângeros la un centru comercial din capitala Kenyei, Nairobi FOTO Reuters
 • Atac sângeros la un centru comercial din capitala Kenyei, Nairobi FOTO Reuters
 • Atac sângeros la un centru comercial din capitala Kenyei, Nairobi FOTO Reuters
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările