Armistiţiu prelungit în Alep. Rebelii susţin că este o manevră a ruşilor şi a lui Bashar pentru a goli oraşul înainte de asaltul final VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Alep, în Siria, a intrat în vigoare armistiţiul „umanitar” decretat de Rusia pentru a permite populaţiei civile şi rebelilor să părăsească oraşul, aflat sub un intens bombardament de mai multe săptămâni.

UPDATE 07.30 Rusia a anunţat că îşi prelungeşte cu 24 de ore armistiţiul din oraşul sirian Alep, până vineri la ora 16.00.  Agenţia umanitară a ONU şi-a exprimat speranţa că sute de persoane bolnave şi rănite vor putea fi evacuate în acest interval.

Însă rebelii au respins armistiţiul şi ar fi continuat luptele. În plus, puţini locuitori ai Alepului ar fi ascultat îndemnul de a pleca. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat militanţii că “împiedică evacuarea populaţiei” şi a discutat telefonic despre acest lucru cu secretarul american de stat John Kerry.


Armistiţiul intervine la două zile după ce armata siriană şi aliaţii ruşi au suspendat raidurile aeriene de bombardament asupra cartierelor estice ale oraşului, unde se pare că mai locuiesc circa 250.000 de persoane. Moscova a anunţat miercuri că armistiţiul intrat astăzi în vigoare va dura 11 ore şi tot miercuri la Berlin, preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat dispus să prelungească „pe cât este posibil” acordul de încetare a focului.

Vor fi deschise opt coridoare umanitare — şase pentru evacuarea civililor, bolnavilor şi celor răniţi, şi două pentru retragerea rebelilor înarmaţi, dar care pot fi, de asemenea, folosite şi de către civili — a anunţat, miercuri, Statul Major general rus.

Armistiţiul intervine în timp ce Moscova face obiectul unor critici virulente de mai multe săptămâni pe scena internaţională, Occidentul denunţând "crime de război" în urma bombardamentelor lansate la 22 septembrie, caracterizate printr-o violenţă extremă, şi care s-au soldat cu sute de morţi printre civili şi distrugeri masive ale infrastructurii civile, inclusiv spitale.

Regimul sirian şi aliatul său rus afirmă totodată că bombardarea cartierelor din estul Alepului au vizat eliminarea "teroriştilor", în principal jihadişti din Front Fateh al-Sham, fostul Front al-Nusra, ramura siriană a Al Qaida.

Fosta capitală economică a Siriei, Alep a devenit unul din simbolurile războiului care a divizat Siria din martie 2011. Oraşul este divizat din 2012 între sectorul Vest proguvernamental şi sectorul Est, aflat sub controlul insurgenţilor. 

Rebelii nu se lasă păcăliţi

Rebelii descriu acest armistiţiu drept parte a campaniei psihologice de a-i determina să se predea, relatează Reuters.

Pe timpul armistiţiului "umanitar" decretat de Moscova la Alep şi intrat în vigoare joi şi prelungit până sâmbătă, timp de câte 11 ore pe zi, potrivit armatei ruse , niciun locuitor din cartierele rebele nu a folosise culoarele stabilite în vederea evacuării civililor şi rebelilor care doresc să plece, relatează AFP.

De la începutul "pauzei umanitare", la ora locală 8.00 (şi ora României), tiruri neîncetate de artilerie şi de arme automate aveau loc pe culoarul de lângă cartierul Bustan al-Qasr, aflat sub controlul rebelilor, a constat un jurnalist AFP.

Televiziunea oficială siriană a anunţat că persoane au fost "rănite". Trei persoane au fost rănite, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

image

Presa de stat a anunţat anterior că armata a deschis coridoare de ieşire în două zone stabilite dinainte: în cartierul Bustan al Qasr şi în apropiere de şoseaua Castello din nordul oraşului. Civilii care ies sunt preluaţi de autobuze puse la dispoziţie de Guvern.

Rebelii spun că obiectivul Damascului şi Moscovei este să evacueze civilii din zonele rebele pentru a putea cuceri oraşul. Ei au spus că se pregătesc pentru o ofensivă majoră, prin care să îndepărteze forţele pro-Assad din jurul oraşului.

Intensificarea bombardamentelor vizând zonele controlate de rebeli în Alep s-a soldat în ultimele săptămâni cu sute de morţi în rândul civililor.

Moscova trimite mai multe nave de răboi în zonă

Ruşii au trimis spre Siria o flotă militară. Navele militare ruse observate în largul coastelor Norvegiei transportă bombardiere care se vor alătura probabil asaltului final asupra oraşului sirian Alep în următoarele două săptămâni, a declarat miercuri un diplomat NATO de rang înalt agenţiei Reuters, pe baza unor informaţii furnizate de serviciile occidentale. 

 Rusia "îşi desfăşoară întreaga flotă nordică şi mare parte din flota baltică pe suprafaţa cea mai mare de la sfârşitul războiului rece", a declarat diplomatul respectiv, sub rezerva anonimatului. "Nu e o vizită de prietenie. În două săptămâni, vom asista la o intensificare a atacurilor aeriene asupra Alepului, ca parte a strategiei Rusiei de a declara victoria acolo", a adăugat el.

Armata norvegiană a difuzat miercuri fotografii făcute de avioane de supraveghere în care apare o flotă de nave de război ruseşti navigând în apele internaţionale în largul coastelor Norvegiei şi care s-ar îndrepta spre Siria, relatează Reuters.

   

Fotografii ale navelor, care includ portavionul Amiral Kuzneţov şi crucişătorul purtător de rachete Piotr Veliki, au fost făcute luni în apropierea Insulei Andoya din nordul Norvegiei. 

Agenţia oficială de presă rusă TASS a anunţat în iulie, citând o sursă, că Amiral Kuzneţov va lua parte la operaţiunea rusă în Siria din octombrie până în ianuarie. Vasul de război va transporta 15 avioane de luptă Su-33 şi MIG-29K şi mai mult de 10 elicoptere Ka-52K, Ka-27 si Ka-31, afirmase agenţia de stat, aminteşte Reuters.

    

UE ia în calcul să impună sancţiuni "susţinătorilor regimului" al-Assad

Cele 28 de state membre UE, reunite joi la Bruxelles pentru a evoca rolul Rusiei în Războiul din Siria, au în vedere "toate opţiunile, inclusiv impunea unor sancţiuni suplimentare" care să vizeze "susţinătorii regimului" lui Bashar al-Assad, potrivit proiectului unui acord consultat de AFP.

Un text precedent cu privire la acest subiect, adoptat luni de cei 28 de miniştri de Externe, evoca o posibilă impunere a unor noi sancţiuni "sirienilor" care susţin regimul al-Assad.

Această precizare a naţionalităţii nu mai figurează în proiectul de acord al summitului european, ceea ce nu exclude impunerea unor sancţiuni Rusiei.

Turcii îi bombardează pe kurzi: 200 de morţi

Bombardamentele aviaţiei turce în nordul Siriei s-au soldat cu până la 200 de morţi în rândul membrilor miliţiei kurde YPG, se arată într-un comunicat al armatei turce difuzat joi, citat de AFP.

Douăzeci şi şase de raiduri aeriene turce de miercuri seară au vizat 18 poziţii kurde dintr-un sector eliberat recent de jihadiştii din Statul Islamic, a precizat Statul Major de la Ankara, citat de AP.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, atacurile au avut loc la Al-Hassiya, Oum al Qoura et Oum Hoch, trei sate aflate la nord de Alep şi controlate de Forţele Democratice Siriene (FDS), o coaliţie condusă de YPG, relatează AFP.

Armata turcă şi aliaţii săi locali au lansat pe 24 august o ofensivă în nordul Siriei numită “Scutul de pe Eufrat”, al cărui obiectiv este, pe de o parte, să respingă ISIS, iar pe de alta să limiteze progresul făcut de miliţiile kurde, pentru a descuraja militanţii din PKK.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite