Adio Europa?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

2010 ar putea fi sfârşitul integrării europene. A început cu o tragedie greacă şi se poate termina cu o explozivă operă germană. Şi totuşi, o integrare mai mică nu este un rezultat inevitabil. O integrare mai profundă nu este doar dezirabilă, dar încă posibilă.

Criza Europei se accentuează şi devine tot mai complicată. Dacă lucrurile continuă astfel, ar putea însemna sfârşitul celui mai îndrăzneţ proiect geopolitic: integrarea europeană. Obiectivul integrării economice şi politice este vital pentru europeni.

Europa nu-şi poate apăra eficient propriile sale interese, menţine standardele de viaţă sau rămâne un actor global relevant dacă se dezintegrează din nou. Din păcate, o Europă mai puţin integrată nu este deloc de neimaginat, aşa cum era cu câteva luni în urmă.

Mai puţină integrare

Mai puţină Europă este un răspuns insuficient la problemele Greciei. Planul actual este prea mic şi vine prea târziu, agravând criza, şi contaminând şi celelalte economii vulnerabile ale Europei. Spania, Portugalia şi Irlanda pot să ţipe oricât că nu sunt Grecia: este poate adevărat, dar la fel de adevărat este şi că stabilitatea lor economică este tot mai precară.

Între timp, o Germanie prosperă, care ezită să-şi salveze partenerii mediteraneeni, îşi vede politicile umbrite de ideea că susţinerea proiectului european impune costuri intolerabile propriilor cetăţeni. Restul planetei va înceta să trateze euro ca pe un egal al dolarului, şi anumite naţiuni europene ar putea chiar renunţa la el. În acest scenariu, Germania şi Franţa rămân lideri ai lumii, iar Regatul Unit va continua să reclame mai multă relevanţă decât o justifică tot mai slaba sa economie.

Europa nu va dispărea; va continua să facă zgomot, ca să sugereze că este încă unită, economic sănătoasă şi politic coordonată. Dar restul lumii va zâmbi, ştiind că Europa a ieşit din criză mai slabă. Acest scenariu trebuie evitat cu orice preţ.

Mai multă integrare

Mai multă Europă nu trebuie să însemne mai mult Bruxelles sau mai multă birocraţie, nici mai multe manifestări ridicole de incompetenţă, precum eforturile de a-şi alege liderii sau eşecul de a răspunde urgenţei cauzate de vulcanul islandez.

O integrare mai amplă se va întâmpla prin liderii care ştiu cum să explice propriilor electorate că generaţia următoare este condamnată la un standard de viaţă mai redus decât cel de azi dacă economiile europene nu se reformează şi nu se integrează mai profund decât până acum.

Tot ei vor trebui să explice că nu poţi să câştigi mai mult dacă nu produci mai mult. Sindicatele europenevor trebui să accepte o piaţă a muncii mai competitivă, în timp ce statele care au acumulat rezerve uriaşe vor trebui să accepte că este profund neînţelept să îţi ţii banii sub saltea în timp ce Uniunea Europeană se
prăbuşeşte.

Am atins un moment când calmul, îndrăzneala şi viziunea liderilor noştri ar putea schimba direcţia societăţilor noastre şi chiar cursul istoriei europene. Oportunitatea de a construi o integrare şi mai profundă este încă acolo pentru cei care ştiu cum să profite de ea.

Moisés Naím

- Redactor-şef al revistei americane „Foreign Policy", pe care a relansat-o în 2003 pentru a deveni una dintre cele mai citite şi premiate reviste de politică internaţională.
- Fost ministru al Industriilor şi Comerţului în Venezuela şi director executiv al Băncii Mondiale.
- Ultima sa carte, din 2006, este „Ilicit: How Smugglers, Traffickers and Copycats are Hijacking the Global Economy", tradusă deja în 18 limbi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite