Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell cere statelor vecine Afganistanului să prevină exploatarea migranţilor în scopuri politice de către Belarus

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell cere statelor vecine Afganistanului să prevină exploatarea migranţilor în scopuri politice de către Belarus

FOTO: EPA-EFE

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a ceur luni statelor vecine Afganistanului să prevină exploatarea migranţilor în scopuri politice de către autorităţile din Belarus, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

UE a prezentat, de asemenea, fostelor republici sovietice planul său de 1 miliard de euro pentru a sprijini atât Afganistanul, cât şi vecinii acestei ţări în domenii de la ajutor umanitar de bază până la gestionarea migraţiei.
 
UE acuză Belarus că a transportat cu avionul mii de persoane din Orientul Mijlociu şi că i-a împins să treacă în bloc prin Polonia, Lituania şi Letonia, ca răzbunare pentru sancţiunile UE impuse Minskului în urma reprimării protestelor legate de victoria contestată în alegeri a preşedintelui Alexandr Lukaşenko.
 
Borrell şi comisarul pentru parteneriate internaţionale Jutta Urpilainen s-au întâlnit cu miniştrii de Externe din Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan, precum şi cu ministrul adjunct de Externe al Turkmenistanului în capitala tadjikă Duşanbe.
 
”I-am informat pe miniştri cu privire la situaţia de la graniţele Uniunii Europene cu Belarus şi le-am cerut sprijinul pentru prevenirea acestei instrumentalizări a fiinţelor umane cu riscul vieţii lor: înşelarea oamenilor, convingerea lor că există o cale către Europa printr-un zbor către Minsk”, a declarat Borrell după întâlnire într-un briefing de presă.
 
Vorbind la acelaşi briefing, Urpilainen a spus că a prezentat fostelor republici sovietice pachetul de sprijin al UE de 1 miliard de euro pebtru Afganistan, din care aproape jumătate este de fapt alocat ţărilor vecine.
 
Ea nu a spus, totuşi, dacă Bruxelles-ul se aşteptă ca aceste ţări să găzduiască în schimb vreun refugiat,  lucru pe care autorităţile locale şi-au exprimat până acum puţină disponibilitate.
 
Într-un comunicat comun, participanţii au recunoscut necesitatea de a stimula cooperarea în prevenirea mişcărilor neregulate de persoane şi a combaterii traficului de migranţi şi au spus că aşteaptă cu nerăbdare intensificarea cooperării UE-Asia Centrală în gestionarea frontierelor.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările