FP România vă invită la TIMBUKTU – filmul despre jihadism ca bufonerie...

FP România vă invită la TIMBUKTU – filmul despre jihadism ca bufonerie...

Din 12 iunie, Timbuktu aduce pe marile ecrane de cinema din România o poveste care, prin subiect şi estetică, taie răsuflarea. Rezervaţi-vă un loc la avanpremiera specială FP România din 9 iunie.

Nominalizat la Oscar 2015 pentru cel mai bun film străin al anului, şi deja câştigător a 7 premii César şi a 2 premii la Cannes 2014, Timbuktu înfăţişează noua realitate a unui loc legendar al Africii, cotropit acum de islamişti.
 
Regizorul filmului, Abderrahmane Sissako, este unul dintre cei mai influenţi cineaşti de astăzi din Africa. Filmografia sa a uluit publicul de pretutindeni cu adevăruri la care nu ar avea altfel acces - cine poate să facă mai bine portretul unei regiuni decât cineva care a locuit şi a copilărit acolo?
 
Cum poate fi fundamentalismul islamic o bufonerie?
 
„Timbuktu” înseamnă loc îndepărtat, imaginar şi exotic. Dar este un oraş real din Mali, în Africa de Vest. Nu departe de acest loc real, o familie trăieşte într-o deplină armonie în dunele din deşert. În oraş, oamenii suferă, neputincioşi, din cauza regimului impus de fundamentaliştii islamişti. Muzica, râsul, ţigările, chiar şi fotbalul sunt interzise. Kidane şi familia sa sunt izolaţi de haosul ce stăpâneşte Timbuktu – dar noile legi ale ocupanţilor ajung să le deturneze şi lor destinul, subit. Schimbarea se produce în momentul în care este ucis animalul preferat al familiei, vaca botezată GPS – ca simbol al unei ţări care şi-a pierdut calea...
 
În viziunea regizorală, invadatorii jihadişti nu sunt doar opresori, ci şi nişte bufoni. Interzic fotbalul, dar sunt obsedaţi de el; interzic fumatul, dar fumează pe ascuns. Pedepsesc cu moartea adulterul, dar tânjesc după nevestele altora. Personajul negativ este şi el om, are dorinţe, vicii şi slăbiciuni. „A portretiza un jihadist ca fiind un simplu <<bad guy>>, care nu are nimic în comun cu mine, nu ar fi conform cu realitatea. El poate fi, spre exemplu, şi un împătimit al fotbalului”, spune regizorul. 
 
Sissako este un maestru al oximoroanelor şi al vizualului. Timbuktu este construit cu emoţii care balansează între speranţă şi disperare. Filmul arată frumuseţa locurilor şi a oamenilor, dar în paralel descrie duritatea situaţiilor. Muzica din film face trupul să vibreze, apoi se opreşte brusc. Totul este atât de colorat încât şochează. 
În pofida subiectului, Sissako vrea să spună că fericirea este ca apa: se strecoară până în cele mai terifiante situaţii.
Filmul a avut un răsunet puternic atât în Europa, cât şi în America - în Franţa, a adunat peste 1 milion de spectatori.
„Solar, evocator, a întrecut toate aşteptările”- Le Monde
 
„Uimitor, puternic şi transcendental.”- The Wall Street Journal.
 
Din 12 iunie, filmul poate fi vizionat şi pe marile ecrane din România, după cum urmează: 
Bucureşti – Cinema Union, Cinema Elvira Popescu, Cine Grand din Auchan Titan, Hollywood Multiplex Bucureşti Mall, Grand Cinema Digiplex / iar din din 19 iunie la Cinema Studio
Piteşti – Cinema Trivale
Cluj Napoca – Cinema Victoria
Tîrgu Mureş – Cinema Arta
Botoşani – Cine Grand
Constanţa şi Braşov – Cityplex.
 
Foreign Policy România îşi invită cititorii la o vizionare specială, în avanpremieră, în data de 9 iunie, ora 19, la Cinema Elvira Popescu. 
 
Pentru obţinerea unui loc în sală vă rugăm să trimiteţi, până la 7 iunie, un e-mail cu numele celor pentru care se face rezervarea la adresa timbuktu@foreignpolicy.ro. 
 
Oferta este valabilă în limita a 100 de locuri – vom anunţa pe pagina de facebook a evenimentului când acestea se vor fi ocupat.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: