WSJ: „Războiul Rece a reapărut şi Moldova este câmpul principal de luptă”, avertizează un analist de peste Prut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drapelul Republicii Moldova FOTO Arhivă
Drapelul Republicii Moldova FOTO Arhivă

Războiul Rece s-a reîntors şi Republica Moldova este câmpul principal de luptă, ca urmare a crizei ucrainene, afirmă Oazu Nantoi, preşedintele Institutului de Politici Publice de peste Prut, pentru publicaţia „The Wall Street Journal”.

„Situaţia actuală din Ucraina a creat un context deosebit de periculos pentru Republica Moldova. Există temeri cu privire la instabilitate şi provocări”, a declarat analistul politic de la Chişinău, citat de „The Wall Street Journal”.

Săptămâna trecută, cancelarul german Angela Merkel l-a avertizat pe Vladimir Putin să nu creeze tensiuni în statele post-sovietice, precum Republica Moldova. Ţările occidentale se tem că liderul rus ar dori să extindă conflictul din Ucraina către alte state din Europa de Est.

O nouă victorie a partidelor pro-occidentale în alegerile parlamentare din Republica Moldova, care vor avea lor duminică, 30 noiembrie, ar putea ajuta această ţară să îşi stabilească şi mai clar orientarea către Vest, notează publicaţia WSJ.

În luna iunie, guvernul de la Chişinău a semnat un acord comercial cu Uniunea Europeană, moment în care Federaţia Rusă a decis să blocheze importurile mai mult produse din Republica Moldova. De asemenea, Kremlinul a avertizat cu noi sancţiuni, dacă executivul de la Chişinău se va apropia şi mai mult de blocul comunitar.

Diplomaţii moldoveni se tem că un rezultat în favoarea partidelor pro-ruse din Chişinău ar putea declanşa proteste şi violenţe asemănătoare cu cele din Kiev, de acum un an.

O scurtă plimbare pe străzile din Republica Moldova îţi poate dezvălui cât de puternică este de fapt lupta pentru noul parlament: panouri imense ale partidelor pro-ruse, care îl înfăţişează inclusiv pe Vladimir Putin, în contrast cu cele pro-occidentale, care conţin drapelul NATO.

În prezent, schimburile comerciale cu Uniunea Europeană se ridică la circa 45% din totalul comerţului realizat de Republica Moldova. Cu toate acestea, Rusia rămâne un actor dominant în fostul stat comunist, în special din cauza regiunii separatiste Transnistria, controlată de oficialii de la Kremlin.

Părerile cetăţenilor moldoveni sunt şi ele diferite în ceea ce priveşte viitorul pe care ar trebui să îl aibă Republica Moldova.

„Noi aparţinem Rusiei şi nu putem ignora asta. De mult timp, am putut observa influenţa Occidentului asupra vietii politice moldoveneşti, şi nu a fost un rezultat prea bun. Uitaţi-vă la corupţie”, spune Aleksandr Roşca, un student din Chişinău, citat de WSJ.

„Consider că dacă întoarcem spatele Europei vom avea şi noi parte de un Maidan aici în Chişinău”, spune Sergiu Găluşcă, un bărbat de 31 de ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite