VIDEO Petro Poroşenko, noul preşedinte al Ucrainei, i-a mulţumit în limba română unui oficial moldovean care l-a felicitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul preşedinte al Ucrainei i-a răspuns „Mulţumesc frumos!” unui oficial moldovean care l-a felicitat, tot în română, joi seară, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Bruxelles.

Sursa video: publika.md

Petro Poroşenko este născut într-un oraş care a aparţinut cândva României. Poreclit „Regele Ciocolatei”, noul preşedinte al Ucrainei a făcut avere în industria ciocolatei. 

Poroşenko nu este văzut cu ochi buni de toată populaţia ucraineană. Miliardarul este considerat unul dintre cei mai influenţi oameni din ţară, care ar trage mai degrabă sforile din umbră. Poroşenko are o avere este estimată la 1,6 miliarde de dolari.

Conform Forbes, Poroşenko are participaţii în agricultură, construcţii navale şi de automobile, dar şi în domeniul mass-media, fiind unul dintre cei mai bogaţi ucraineni. 

Petro Oleksiovici Poroşenko s-a născut pe 26 septembrie 1965 în oraşul Bolgrad din regiunea ucraineană cu acelaşi nume. Oraşul se află la şapte kilometri de graniţa cu România şi chiar a aparţinut României între 1918 şi 1944. 

În anul 1917, Republica Democratică Moldovenească şi-a proclamat independenţa în graniţele Basarabiei, incluzând şi oraşul Bolgrad. A inceput construirea drumului naţional Bolgrad-Ismail.

După Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918, oraşul Bolgrad a făcut parte din componenţa României, ca localitate de reşedinţă a Plasei Bolgrad a judeţului Ismail. Pe atunci, majoritatea populaţiei era formată din bulgari, existând şi comunităţi mai mari de români, ruşi şi evrei.

La recensământul din 1930, s-a constatat că din cei 14.280 locuitori ai oraşului, 8.268 erau bulgari (57.90%), 2.722 români (19.06%), 1.444 ruşi (10.11%), 1.215 evrei (8.51%), 181 germani (1.27%), 137 găgăuzi (0.96%), 68 polonezi, 58 greci, 27 sârbi, 21 unguri, 14 albanezi, 11 armeni, 11 ucraineni, 10 turci, 5 cehi şi 1 tătar.

Poroşenko a crescut însă în oraşul Vinistia, în centrul Ucrainei. În 1989, a absolvit facultatea de Relaţii Internaţionale din cadrul Univerisăţii din Kiev, luându-şi licenţa în Economie. După ce a absolvit, şi-a deschis o firmă care vindea boabe de cacao.

A făcut primii bani în timpul privatizărilor după căderea URSS, când a cumpărat mai multe fabrici de ciocolată. Ulterior, le-a strâns pe acestea în grupul Roshen, astăzi cel mai mare producător de ciocolată din Ucraina.

Miliardarul s-a extins apoi în industria media, precum şi în cea a transporturilor. Astăzi, miliardarul deţine mai multe fabrici auto, un şantier naval, postul de televiziune 5 Kanal, precum şi alte afaceri mai mici.

Poroşenko a fost un susţinător fidel al preşedintelui pro-rus Leonid Kucima, a fost unul dintre fondatorii Partidului Regiunilor, acum aspru criticat şi chiar interzis în câteva regiuni ucrainene. Miliardarul l-a sprijinit apoi pe pro-europeanul Viktor Iuşcenko, fiind chiar şeful de campanie al partidului acestuia pentru alegerile legislative din 2001, fiind răsplătit ulterior cu un mandat în Consiliul de Securitate al ţării şi unul de ministru al Externelor (2009-2010). Ulterior, Ianukovici l-a numit ministrul al Economiei şi Comerţului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite