VIDEO Comportamentul lui Donald Trump la summitul NATO, interpretat de un expert în limbajul trupului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump şi-a continuat prima călătorie oficială în străinătate, în calitate de preşedinte al Statelor Unite, cu vizita la summitul NATO din capitala belgiană Bruxelles, oraş despre care a afirmat în trecut că este o „gură de iad“. Deşi a apreciat primirea călduroasă, şederea sa la Bruxelles a fost marcată de câteva momente stânjenitoare, analizate de un expert în limbajul corpului.

De la vizita cu întinderea covorului roşu în Arabia Saudită, pe care Trump a descris-o ca fiind „dincolo de orice şi-ar fi imaginat cineva“, preşedintele american a avut o primă întâlnire cu aliaţii europeni tradiţionali ai Americii, în cadrul unui summit NATO. 

Dincolo de discuţiile în dezacord privind modul de combatere a pericolului ridicat de Statul Islamic şi de acuzaţiile lansate de Trump la adresa a 23 dintre cele 28 de state din blocul militar care nu alocă atât cât ar trebui pentru apărare, ceea ce a atras atenţia a fost limbajul nonverbal dintre preşedintele american şi diverşi lideri ai lumii. 

Revista americană TIME a consultat un expert în limbajul corpului, recunoscut la nivel internaţional, pentru a interpreta gesturile lui Donald Trump. 

Brânciul preşedintelui 

Donald Trump a fost filmat când îl dădea la o parte din faţa sa pe prim-ministrul Muntenegrului, Dusko Markovici. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Sean Spicer le-a explicat jurnaliştilor că locul pe care fiecare lider trebuia să îl ocupe în fotografia pe care se pregăteau să o facă era stabilit dinainte, iar Donald Trump nu a făcut decât să se îndrepte spre locul rezervat lui. În plus, a precizat el, Markovici nu pare ofensat de acest incident. „Este normal ca preşedintele Statelor Unite să se afle în primul rând“, a explicat el într-un comunicat. 

India Ford, expert în limbajul trupului:

  Când am văzut imaginile, nu mi-am putut stăpâni râsul. M-a uimit, pur şi simplu! Este un gest agresiv al lui Trump, care îi demonstrează atitudinea de privilegiat. Transmite mesajul: «Ai idee cine sunt eu?» După brânciul dat, - care este genul de comportament pe care îl aştepţi de la un copil de cinci ai pe terenul de joacă - se îndreaptă spre locul său de poză, unde îşi lasă capul pe spate, ridicând bărbia. Asta este o postură foarte arogantă, pentru că înseamnă că te uiţi de sus la oameni.    În orice situaţie în care Trump se simte uşor ameninţat, el adoptă această poziţie - este clar că e ceva ce a făcut toată viaţa. După ce stă în acea poziţie arogantă, afişează apoi una foarte vulnerabilă: „poziţia paravan“. Aceasta presupune acoperirea unei părţi vulnerabile a corpului. Este posibil ca femeia cu care vorbea să-i fi spus ceva incomod, poate chiar ceva despre gestul său de mai devreme. Arată ca un copil luat la rost. 

Virajul lui Macron 

În imagini se observă cum preşedintele francez Emmanuel Macron se îndreaptă spre un grup de lideri NATO şi cum schimbă direcţia în ultima secundă, evitându-l pe Trump şi îndreptându-se să o salute pe Angela Merkel, în timp ce preşedintele american rămâne cu mâna în aer. Macron a distribuit acest video pe contul său oficial de Twitter, cu titlul „La Bruxelles, uniţi cu aliaţii NATO“.

În ceea ce-l priveşte pe Macron, Merkel este cea mai importantă persoană din grup. Când schimbă direcţia spre ea, aproape că îl vezi pe Trump gândind „Stai puţin, eu sunt cea mai importantă persoană de aici“. Este evident că, în orice grup te-ai afla, mergi să saluţi întâi persoana care impune cel mai mult respect. În ochii lui Macron acea persoană este Merkel, iar Trump nu e deloc încântat. 

Strângerea de mână 

     

După ce Macron ajunge, în cele din urmă, la Trump, urmează o strângere de mână care nu se mai termină. 

Ce face Trump aici este să-i arăte lui Macron cine este şeful. Este o altă mişcare agresivă din partea lui Trump, în care îl trage pe Macron spre el, gest care spune „vii tu la mine, fie că-ţi place ori nu“. Se observă că preşedintele francez încearcă să se retragă - îşi pune mâna pe braţul lui Trump, pentru a-l împiedica să-l tragă spre el. Iar această strângere de mână are sens după ce vedem imaginile anterioare, când Macron îl evită. E ca şi cum ar spune «Tu ştii cine sunt eu? Nu vei mai repeta greşeala asta»

O adevărată încleştare

  

Cei doi au dat mâna atât de ferm, încât li s-au albit articulaţiile degetelor şi au părut să îşi încleşteze fălcile. Când Trump a părut pregătit să-şi retragă mâna, Macron a prelungit strângerea câteva secunde. 

Trump tinde să lungească prea mult o strângere de mână. Şi asta este una agresivă. Sensul acestui gest este de a-ţi arăta respectul, aşa că modul în care îl faci îţi trădează personalitatea. O strângere de mână fără vlagă poate sugera slăbiciune, în timp ce una agresivă - aşa cum este aceasta, pentru că mâna lui Trump este înleştată în jurul mâinii lui Macron - sugerează o persoană conflictuală. Macron pare să răspundă cu aceeaşi monedă, întrucât vedem cum mâna lui Trump se relaxează. Răspunsul liderului francez pare a fi «Vrei strângere agresivă? îţi dau eu!»
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite