Un nou scandal între UE şi AstraZeneca? 29 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost descoperite nefolosite în Italia: Bruxellesul vrea răspunsuri

Un nou scandal între UE şi AstraZeneca? 29 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost descoperite nefolosite în Italia: Bruxellesul vrea răspunsuri

FOTO EPA - EFE

Un nou scandal este pe cale să izbucnească între Uniunea Europeană şi grupul farmaceutic AstraZeneca. Bruxellesul vrea explicaţii după ce a găsit 29 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca într-o instalaţie din Italia. UE suspectează grupul britanico-suedez că favorizează livrările spre Marea Britanie în detrimentul său.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bruxellesul a decis să înăsprească verificările asupra exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în UE. Principala companie vizată de această măsură este AstraZeneca, suspectată că favorizează Marea Britanie. Neîncrederea faţă de practicile AstraZeneca a crescut şi mai mult după descoperirea recentă a unui stoc de 29 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 într-o instalaţie din Italia care lucrează pentru gigantul farmaceutic britanico-suedez.

Stocul a fost găsit de inspectori ai Guvernului italian în uzina Anagni, la sud-est de Roma. Este vorba de o instalaţie unde serul AstraZeneca este pus în flacoane. Inspecţia a avut loc la solicitarea „task force”-ului de vaccinare condus de comisarul european pentru Piaţa Internă Thierry Breton. Bruxellesul şi-a propus să verifice astfel declaraţiile evazive ale grupului cu privire la ceea ce produce cu adevărat în Europa.

În condiţiile în care AstraZeneca a livrat doar 30 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 în UE, de trei ori mai puţin decât s-a angajat prin contract, UE vrea explicaţii pentru cele 29 de milioane de doze ambalate în Italia. Cui îi erau destinate?

Este posibil ca toate sau o parte din aceste doze să fi fost rezervate pentru UE, dar Bruxellesul suspectează că destinaţia era alta. Ori Marea Britanie a declarat deja că mizează în campania sa de imunizare împotriva COVID-19 pe vaccin AstraZeneca produs pe continent. Luna trecută, Italia a blocat 250.000 de doze ambalate la Anagni şi destinate Australiei. De atunci, AstraZeneca nu a depus alte cereri de export.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările