Un nou armistiţiu în estul Ucrainei va intra în vigoare pe 9 decembrie

Un nou armistiţiu în estul Ucrainei va intra în vigoare pe 9 decembrie

Separatiştii ucraineni au acceptat încetarea focului

Armata ucraineană va înceta focurile de armă în estul ţării, începând din 9 decembrie, într-o nouă încercare de a pune capăt confruntărilor în această zonă. "Ziua calmului va începe în 9 decembrie", a comunicat Preşedinţia Ucrainei după ce preşedintele Petro Poroşenko a avut o întrevedere cu comandanţii militari.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Dacă armistiţiul va fi respectat, retragerea armamentului greu de pe linia frontului va începe în 10 decembrie", a declarat o sursă de la Preşedinţie.
 
Insurgenţii proruşi au confirmat existenţa noului acord de încetare a focului. "Preşedintele" autoproclamatei "Republici populare Doneţk", Andrei Purghin, şi omologul său din "Republica populară Lugansk", Igor Plotniţki, au declarat că s-a ajuns la un acord care va fi semnat curând.
 
Forţele insurgente din estul Ucrainei au peste 32.000 de combatanţi, circa 10.000 fiind militari ruşi, susţine Ministerul ucrainean al Apărării, citat de AFP.
 
"În acest moment, 32.400 de persoane luptă în regiunea Donbas, dintre care între 6.000 şi 10.000 sunt militari ruşi, iar ceilalţi sunt mercenari străini sau localnici", a declarat Oleksandr Rozmaznin, un oficial din Statul Major al armatei ucrainene.
 
În ultimele zile, aproape 299 de militari ruşi au fost ucişi, iar 190 au fost răniţi în confruntările din zona aeroportului Doneţk, precizează oficialul ucrainean.
 
Dintre mercenari, insurgenţii ceceni loiali preşedintelui prorus Ramzan Kadîrov reprezintă grupul cel mai numeros. Armata ucraineană a arestat şi mercenari veniţi din Israel, Serbia, Spania, Italia şi chiar Brazilia.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările