Un diplomat rus, expulzat din Macedonia de Nord

Un diplomat rus, expulzat din Macedonia de Nord

FOTO Shuttertock

Macedonia de Nord a declarat persona non grata un diplomat rus şi i-a dat termen de şapte zile să părăsească ţara.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În conformitate cu Articolul 9 din Convenţia de la Viena, Ministerul de Externe a luat decizia de a declara persona non grata un diplomat de la Ambasada Rusei în Republica Macedonia de Nord”, se arată într-un comunicat preluat de agenţia de presă MTI.

Ambasada rusă a recunoscut că ambasadorul Serghei Bazdikin a fost convocat vinerea trecută la MAE de la Skopje şi informat în legătură cu această decizie, care trebuie pusă în aplicare în şapte zile.

„Confirmăm expulzarea unui diplomat rus de către autorităţile din Macedonia de Nord. Partea rusă are în vedere măsuri de represalii”, a anunţat Ambasadei Rusiei la Skopje într-un comunicat.

Ce spune articolul 9 din Convenţia de la Viena? 

1. Statul acreditar poate oricând, şi fără a trebui să motiveze hotărârea, să informeze statul acreditant ca şeful sau orice alt membru al personalului diplomatic al misiunii este persona non grata sau ca orice alt membru al personalului misiunii nu este acceptabil. În acest caz, statul acreditant va rechema persoana în cauza sau va pune capăt funcţiilor sale în cadrul misiunii, după caz. O persoană poate fi declarată non grata sau inacceptabilă înainte de a ajunge pe teritoriul statului acreditar.

2. Dacă statul acreditant refuza să execute sau nu execută într-un termen rezonabil obligaţiile care îi incumbă conform paragrafului 1 al prezentului articol, statul acreditar poate refuza să recunoască persoanei în cauză calitatea de membru al misiunii.

În ultimii ani, Rusia a devenit protagonista mai multor dezvăluiri la Skopje cu privire la încercarea sa de a împiedica, prin canale diplomatice şi de spionaj, aderarea statului balcanic la NATO şi la UE.

Expulzările de diplomaţi ruşi s-au înmulţit în cursul acestei primăveri în Europa, majoritatea fiind legate de scandaluri de spionaj.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările