UE oferă Libiei ajutor umanitar "imediat" de 3 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a anunţat astăzi că va acorda fonduri de urgenţă Libiei, pentru a o ajuta să facă faţă situaţiei de criză. NATO şi ONU discută astăzi cum se vor implica şi ele.

Ajutorul nu este o decizie politică a statelor membre, deoarece vine din partea directoratului pentru cooperare internaţională şi ajutor umanitar, ale cărui responsabilităţi sunt complet separate de politică, diferenţiindu-se astfel de cele ale Serviciului Diplomatic European, prezidat de baroneasa Catherine Ashton.

Fondurile sunt distribuite agenţilor ONU, CICR / IFRC (Red Crescent Societies) şi ONG-urilor internaţionale din domeniu. Aceştia au responsabilitatea să cheltuiască banii pentru a oferi "imediat" asistenţă medicală şi hrană, adăpost şi elementele de bază cum ar fi saltele, pături şi truse de igiena atât libienilor, cât şi refugiaţilor din ţările vecine care au trecut graniţa pentru a fugi de violenţa din ţările lor.

Anticipare de ajutor umanitar pentru a salva vieţi

Acesta este doar primul ajutor al comisarului Georgieva. "O dată ce situaţia de securitate din ţară permite o evaluare adecvată, mai mult ajutor va fi prevăzut pentru nevoile umanitare potenţiale din interiorul Libiei," a spus Comisia.

"Situaţia din Libia evoluează de la oră la oră. Am luat această decizie de urgenţă pentru a răspunde nevoilor imediate. De asemenea, suntem pregătiţi pentru a aborda viitoare dificultăţi umanitare. "

Georgieva spune că ajutorul de astăzi reprezintă şi o "pre-poziţionare" a Comisiei pentru întâmpinarea şi prevenirea unei alte situaţii de criză din interiorul Libiei prin alocarea "mai multor fonduri care ar putea fi deblocate la nevoie pentru a salva vieţi".

Chiar în după-amiaza aceasta, demonstranţii au fost din nou atacaţi de trupe armate. Numărul de morţi variază - nicio agenţie nu a putut strânge informaţii suficient de corecte de pe teren, însă cifrele estimate se ridică la sute şi la mii. Peste 3,000 de europeni sunt blocaţi momentan în Libia şi aşteaptă să fie repatriaţi în ţările lor. Preşedintele american Barack Obama a rugat astăzi toate ţările să facă eforturi împreună pentru a opri violenţa din Libia.

NATO şi ONU iau măsuri

Astăzi are loc o reuniune de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic în care se discută ajutorul pe care NATO îl va oferi pentru a repatria miile de străini care au cerut să plece din Libia.

Citeşte şi:  Spania cere NATO să intervină în Libia

Criza din Libia va fi discutată tot astăzi şi în cadrul Consiliului de Securitate al ONU (la New York) şi Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (la Geneva).  Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Navi Pillay va cere astăzi aprobare Consiliului ONU pentru a începe o "anchetă internaţională independentă" în Libia care să determine dacă actele de violenţă comise de către autorităţile libienie împotriva demonstranţilor paşnici constituie o "crimă împotriva umanităţii".

Urmăreşte ce s-a decis în consiliile ONU şi NATO aici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite