Uniunea Europeană, cu ochii pe Ungaria. Europarlamentarii cer o comisie specială pentru Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarii de centru şi stânga vor instituirea unei comisii speciale care să se asigure că Ungaria respectă standardele care au făcut-o eligibilă pentru aderarea la UE în primă instanţă. Schimbările constituţionale impuse de partidul premierului Viktor Orban au creat o serie de controverse şi au adus asupra legislativului ungar acuzaţii de încălcare a standardelor UE asupra libertăţilor şi drepturilor cetăţenilor.

Consiliul Europei a decis săptămâna trecută că nu va impune un mecanism de monitorizare asupra Ungariei, în ciuda protestelor europarlamentarilor şi a recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

„Parlamentul european trebuie să fie echilibrat de un organism non-politic la care să putem apela. De aceea, apelăm la Grupul de Nivel Înalt de la Copenhaga pentru a asigura continuarea criteriului Copenhaga.“ a declarat eurodeputatul Verzilor, portughezul Rui Tavares, în dezbaterea parlamentară de marţi, din Strasbourg.

Propunerea este o parte din raportul realizat asupra situaţiei din Ungaria, iar membrii Parlamentului european sunt aşteptaţi să o voteze în sesiunea de pe 10 iulie.
Criteriul Copenhaga cere statelor candidate să garanteze democraţia, litera legii, drepturile omului şi să respecte minorităţile. Raportul europarlamentarului Rui Tavares notează că această comisie special ar „redacta recomandările instituţiilor europene şi ale statelor membre desprecum trebuie să răspundă într-o situaţie şi cum se poate remedia orice deteriorare“ a valorilor UE.

În raport se discută despre cele 500 de modificări legislative pe care premierul Orban le-a făcut şi care afectează parlamentul, mass media, sistemul juridic, legea electoral, curtea supremă, curtea constituţională şi autorităţile de protecţie a datelor. Ungaria a fost ţinta unui val de critici din partea UE din cauza schimbărilor aduse constituţiei, în ultimii doi ani.

Criticii măsurilor luate de Orban afirmă că schimbările distorsionează legea şi concentrează puterea în mâinie unei elite de dreapta (din care face parte şi partidul Fidecz al prim-ministrului Orban).

„Nu numai ritmul schimbărilor a fost neobişnuit, dar tendinţa generală a fost să concentreze puterea în mâinile majorităţii parlamentare şi a guvenului“ a declarat Tavares. „Constiţia a fost modificată de 12 ori…o nouă constituţie a fost redactată şi patru modificari s-au făcut asupra ei într-un singur an“ a adăugat europarlamentarul.

Premierul ungar s-a apărat în persoană, marţi la Strasbourg, declarând că propunerea lui Tavares este o ameninţare la adresa Uniunii Europene, deoarece îşi propune să instituie o „tutelă“ printr-o instituţie care nu este stipulată în tratatele UE. Orban a mai spus că o comisie specială a destabiliza balanţa puterii dintre instituţiile UE şi statele membre.

Premierul ungar a descris probleme economice în care ţara sa a fost trasă şi şomajul în creştere, din cauza limitelor de deficit bugetar pe care le-a impus Uniunea Europeană.

„Raportul este foarte nedrept faţă de Ungaria, şi mai ales foarte nedrept faţă de cetăţenii ţării mele. Aplicaţi „standard duble“ în acest raport“ a spus Orban.

Europarlamentarul liberal, belgianul Guy Verhofstadt, a respins acuzaţiile lui Orban şi l-a acuzat pe prim-ministrul de la Budapesta că face un joc politic. Guy Verhofstadt a atras atenţia asupra raportului din iunie realizat de Comisia de la Veneţia – un grup al foştilor judecători constituţionali de la Strasbourg, care stă la baza Consiliului Europei – în care au fost analizate modificările constituţionale din Ungaria.

Comisia de la Veneţia a concluzionat printre altele, că „amendamentul 4 …subminează grav posibilităţile unei analize constituţionale în Ungaria şi pune în pericol echilibrul sistemului constituţional.“

Totuşi, Consiliul Europei a decis să nu urmeze recomandările Comisiei de la Veneţiei şi a Parlamentului European de a deschide un proces formal de monitorizare asupra procedurilor din Ungaria, spre surprinderea toturor celor prezenţi la dezbaterea de săptămâna trecută.

Şeful Comisiei Europene a declarat marţi că „autorităţile ungare au oferit soluţii pentru primele două probleme şi au propus chiar să modifice legea fundamentală“.Discuţiile vor continua pentru a rezolva această dispută politică, până la votul UE de pe 10 iulie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite