UE se dotează cu un nou corp european de grăniceri care să protejeze frontierele externe ale Uniunii

UE se dotează cu un nou corp european de grăniceri care să protejeze frontierele externe ale Uniunii

Agenţi Frontex

Eurodeputaţii au adoptat miercuri un text cu privire la înfiinţarea unui nou corp european care să protejeze frontierele externe ale Uniunii Europene. Bruxellesul va putea, astfel, să trimită rapid până la 1.500 de poliţişti de frontieră din diverse state într-un stat membru depăşit de un aflux excepţional de migranţi, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Miza acestui instrument, construit pe bazele Agenţiei europene Frontex, este de a evita ca o situaţie de haos la o frontieră externă, ca cea cu care s-a confruntat Grecia, să nu afecteze din nou Uniunea şi să nu pună în discuţie libera circulaţie în spaţiul Schengen.
 
Textul cu privire la crearea noului corp european a fost adoptat miercuri, în sesiune plenară, la Strasbourg, în estul Franţei, de către Parlamentul European (PE) - cu 483 de voturi la 181 şi 48 de abţineri - în urma unei proceduri legislative care are la bază o propunere din decembrie a Comisiei Europene, susţinută de Paris.
 
"Textul urmează să intre în vigoare în această toamnă", au anunţat serviciile PE, ai cărui negociatori au încheiat, în urmă cu câteva zile, un acord în acest sens cu cei ai Consiliului UE, care reprezintă statele membre.
 
Statele europene au fost nevoite să depăşească reticenţele unor capitale europene grijulii să-şi apere suveranitatea. Acestea din urmă şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la "dreptul de intervenţie" al poliţiştilor de frontieră europeni, pe care CE doreşte să-i poată trimite într-o ţară depăşită de situaţie chiar dacă această ţară nu solicită ajutor.
 
În textul adoptat, nu Comisia, ci Consiliul (deci statele membre) decide - cu o majoritate calificată - cu privire la o intervenţie într-o ţară care nu a cerut asistenţă.
 
În cazul în care ţara respectivă refuză, celelalte ţări pot reintroduce provizoriu controale la frontierele interne în spaţiul Schengen.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: