Ucraina raportează morţi în urma incendiului de la centrala atomică de la Zaporojie. Cât de periculos a fost atacul asupra centralei nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
centrala zaporojie

Mai multe persoane au fost ucise sau rănite în incendiul izbucnit în urma bombardamentelor ruse asupra centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, situată în oraşul Enerhodar, din sud-estul Ucrainei, a anunţat Ministerul de Externe ucrainean.

„În urma bombardamentelor din apropierea centralei nucleare, un incendiu a izbucnit, ucigând şi rănind mai multe persoane. Incendiul a fost stins acum”, a afirmat ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, într-o postare pe Facebook.

Kuleba a transmis că angajaţii monitorizează centrala Zaporojie pentru a se asigura că funcţionează în siguranţă şi a precizat că nivelurile de radiaţii sunt în prezent normale. Cu toate acestea, ministrul a atras atenţia că dacă procesul de răcire a combustibilului nuclear din interiorul unităţilor de putere este perturbat, ar putea exista daune radioactive pe scară largă.

„Mii de oameni – inclusiv civili care în prezent nu pot evacua zona din apropierea fabricii din cauza bombardamentelor şi a luptelor în curs – ar fi răniţi într-o astfel de situaţia”, a spus ministrul Kuleba.

De asemenea, şi ministrul de Externe a transmis că un dezastru nuclear la Zaporojie ar putea fi mai grav decât accidentele anterioare de la centralele nucleare Cernobîl şi Fukushima. Acesta a îndemnat comunitatea internaţională să condamne ferm acţiunile ocupanţilor ruşi, care ar putea duce la o catastrofă nucleară fără precedent. Totodată, ministrul a făcut apel şi la partenerii internaţionali să ia măsuri „urgente pentru a forţa Rusia să-şi retragă forţele armate de la centrala nucleară şi să creeze o zonă de securitate”.

Atacul asupra centralei nucleare, periculos sau nu?

Rusia a bombardat centrala Zaporojie şi ulterior a preluat controlul acesteia. Clădirile din jurul uneia dintre cele şase unităţi electrice ale sale au fost avariate, potrivit inspectoratului nuclear al Ucrainei. 

Organismul de supraveghere nucleară al ONU, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a transmis că niciunul dintre sistemele de siguranţă de la centrala nucleară Zaporojie nu a fost afectat şi că nu a existat nicio eliberare de material radioactiv, informează BBC.

Experţii nucleari spun că atacul a creat o situaţie foarte riscantă. În cazul în care accidentul ar fi fost unui mai grav, iar un reactor (dispozitivul responsabil cu generarea energiei într-o centrală nucleară ) şi clădirea în care acesta se află ar fi fost deteriorate, reactorul s-ar fi putut supraîncălzi, conducând la topirea miezului.

Ar fi urmat apoi o răspândire a radiaţiilor în mediul înconjurător. Dacă oamenii ar fi expuşi la aceste radiaţii, ar putea provoca efecte grave imediate şi pe termen lung asupra sănătăţii, inclusiv cancer. Cu toate acestea, experţii spun că - deşi atacul a fost periculos - există diferenţe importante între centralele de la Cernobîl şi Zaporojie. Ce fel de diferenţe? A explicat doctorul Mark Wenman, de la Imperial College London, citat de BBC.

El spune că reactorul se află într-o clădire din beton armat cu oţel care poate „rezista la evenimente externe extreme, atât naturale, cât şi provocate de om, cum ar fi un accident de avion sau explozii”.

De asemenea, uzina Zaporojie nu conţine grafit în reactorul său. La Cernobîl, grafitul a provocat un incendiu semnificativ şi a fost sursa valului de radiaţii care a străbătut Europa.

infografic raditatii FOTO BBC

Sursa foto: BBC

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite