Ucraina: Profesorul universitar care a dat catedra pe tranşee  pentru a-şi apăra ţara. Continuă să predea online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesor care îşi tine cursurile pe tranşeele din estul Ucrainei FOTO: BBC
Profesor care îşi tine cursurile pe tranşeele din estul Ucrainei FOTO: BBC

Este o zi obişnuită de luni dimineaţa în Ucraina, iar Fedir Shandor se conectează la net pentru a-şi ţine cursurile online. Profesorul universitar predă online încă din pandemie, dar în ultimele câteva luni şi-a şcolit studenţii în timp ce se afla în prima linie.

În vârstă de 47 de ani, Fedir Shandor s-a înrolat în armată după invazia rusă, dar a fost dornic ca studenţii săi să îşi continue educaţia. Astfel, el ţine cursuri de două ori pe săptămână pe teme precum turismul şi sociologia din tranşee, de pe telefonul său.

„Predau de 27 de ani. Nu pot să abandonez aşa ceva. Este ceea ce mă pricep să fac”, spune el pentru BBC.

 Shandor predă în timp ce serveşte în armată de când Rusia a invadat ţara în februarie. El s-a înrolat pentru că a vrut să lupte pentru ţara sa şi să-şi protejeze soţia şi fiica.

„Ar trebui să-i opresc pe ruşi înainte de a veni la mine acasă”, spune el.

Dedicarea lui Shandor faţă de munca sa a ajutat, de asemenea, la menţinerea numărului de participanţi.

„Chiar şi studenţii care ar fi chiulit de la cursuri înainte, se prezintă la fiecare curs”, spune una dintre elevele sale, Iryna, în vârstă de 20 de ani. „Ne-a spus întotdeauna că trebuie să fim inteligenţi, că luptăm pentru o naţiune inteligentă”.

Studenţii au trebuit să se obişnuiască să audă bombardamente pe fundal

„În timpul unei clase, sunetele erau foarte puternice şi astfel elevii au auzit totul. Atunci m-am ascuns în tranşee şi am continuat să predau”, spune el.

Datorită împrejurimilor sale, el a putut, de asemenea, să le arate elevilor săi schije şi să-i înveţe despre diferite rachete.

Lecţiile lui Shandor sunt, de asemenea, un fel de noutate pentru colegii săi soldaţi, care deseori ascultă cursurile sale şi îi fac poze la lucru.

Una dintre aceste fotografii, care îl arată pe acesta ţinându-şi telefonul în mână într-un şanţ, a fost postată online şi a devenit virală în toată Ucraina.

Aproximativ 900 de profesori s-au alăturat forţelor armate până în prezent

Shandor nu este singurul profesor care luptă în prezent pe linia frontului. Potrivit ministrului ucrainean al educaţiei, Serhiy Shkarlet, aproximativ 900 de profesori s-au alăturat forţelor armate până în prezent.

„Suntem mândri de fiecare dintre ei”, spune el. „Avem oameni care s-au alăturat forţelor armate ale Ucrainei şi în Ministerul Educaţiei”.

Alţii, cum ar fi Anton Tselovalnyk, s-au alăturat apărării teritoriale.

Lecţiile sale au fost anulate în primele două săptămâni de război, dar, după un timp, şcolile cu care lucrase în trecut au început să-i trimită mesaje, cerându-i ajutor.

Bărbatul în vârstă de 42 de ani a răspuns instantaneu, alegând să predea cursuri în tranşee sau în locuinţele din apropiere pentru personalul din apărarea teritorială. Nimic nu-l poate opri să lipsească de la o oră, nici măcar vremea rece.

El spune că la început nu era vorba de a-i învăţa pe copii, ci mai degrabă de a vorbi şi de a se susţine reciproc.

Alţi profesori, cum ar fi Maksym Kozhemiaka, îşi folosesc abilităţile medicale pentru a ajuta armata.

Profesorul în vârstă de 41 de ani, profesor de medicină traumatologică la Universitatea de Stat din Zaporizhzhia, şi-a dat seama că ar putea fi de folos la spitalul militar din oraş şi s-a oferit voluntar să ajute.

Dar, după câteva zile de lucru acolo, a descoperit o modalitate de a-şi ajuta şi studenţii să îşi continue studiile.

Şi astfel, după primele două săptămâni de război dificile, Kozhemiaka a reluat predarea, lăsându-şi studenţii să îl urmărească în timp ce conducea operaţiunile online.

Aceştia folosesc un amestec de cursuri live şi realitate augmentată pentru a le permite studenţilor să participe şi să comenteze operaţiunile chiar şi de la domiciliu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite