Ucraina va primi primele doze de vaccin anti-COVID. Zelenski solicită ajutor de la UE şi de la ţările bogate

Ucraina va primi primele doze de vaccin anti-COVID. Zelenski solicită ajutor de la UE şi de la ţările bogate

FOTO Shutterstock

Ucraina va primi „în viitorul apropiat” primele doze de vaccin împotriva COVID-19. Preşedintele Vladimir Zelenski a anunţat că ţara sa va primi un milion de doze pentru a începe campania de vaccinare şi a solicitat ajutor de la Uniunea Europeană în acest sens.

Ştiri pe aceeaşi temă

Confruntată cu dificultăţi de aprovizionare, Ucraina va obţine „în viitorul apropiat" un milion de doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru a-şi lansa prima campanie de vaccinare, a anunţat luni preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, citat de AFP.

„Avem veşti bune despre vaccinul împotriva COVID-19. Vaccinarea va începe din februarie. Primul milion de doze de vaccinuri produse de un important grup internaţional va fi livrat în viitorul apropiat”, a declarat Volodimir Zelenski într-un mesaj către naţiune publicat de serviciul său de presă.

Polonia vecină, membră a UE, a rezervat aproape 60 de milioane de doze de vaccin pentru populaţia sa de 38 de milioane de locuitori.

Zelenski a explicat apoi că situaţia epidemică în ţară rămâne „stabilă, sub control şi mai puţin ameninţătoare decât în primăvară", îndemnându-şi compatrioţii „să respecte regulile de siguranţă”.

Kievul se bazează pentru moment numai pe cele 8 milioane de doze promise în cadrul Covax, program creat de ONU ce asigură un acces echitabil la vaccinuri, şi pe între 1,9 milioane - 5 milioane de doze din vaccinul chinezesc CoronaVac, dacă eficacitatea lui va fi confirmată.

Volodimir Zelenski a ridicat această problemă de acces în faţa ţărilor bogate şi a solicitat recent Uniunii Europene să-şi ajute vecinii din est.

Potrivit unui recent sondaj, mai mult de jumătate din populaţia Ucrainei (între 52% şi 56%) afirmă că este dispusă să se vaccineze împotriva coronavirusului.

Până în prezent, Ucraina a înregistrat circa 1,2 milioane de cazuri de COVID-19, dintre care 22.000 de decese.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările