Tony Blair: „Părăsirea Uniunii Europene ar însemna un lucru foarte rău pentru Marea Britanie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tony Blair nu crede că cetăţenii britanici îşi doresc prea mult să părăsească Uniunea Europeană.       FOTO Reuters
Tony Blair nu crede că cetăţenii britanici îşi doresc prea mult să părăsească Uniunea Europeană.       FOTO Reuters

Premierul britanic David Cameron şi-a anunţat intenţia de a organiza, până la finalul anului 2017, un referendum pentru a decide dacă Regatul rămâne sau nu în Uniunea Europeană. Predecesorul lui, Tony Blair, a explicat, în cadrul unui interviu acordat publicaţiei germane „Der Spiegel“, care sunt riscurile unei astfel de acţiuni.

Toată lumea pare a fi nemulţumită de Europa : germani, italieni, spanioli, toţi se vor plânge, dar „aşa se întâmplă şi în viaţă. Asta nu înseamnă că trebuie să întoarcem spatele tuturor lucrurilor care nu ne convin“, crede el.

O ţară medie cu un rol major

Populaţia Chinei este de trei ori mai mare decât cea a Uniunii Europene şi va avea cea mai puternică economie. Dacă Marea Britanie doreşte să aibă o mai mare influenţă, atunci are nevoie de Europa. Acum nu mai este vorba despre pace, ci despre cine are mai multă putere. Nu spun că vom începe să ne luptăm între noi dacă nu mai avem Europa de partea noastră, dar vom fi mult mai slabi, mai lipsiţi de influenţă, a adăugat Blair.

„Ce am înţeles de la Europa este că nu ne mai putem descurca pe cont propriu. Pur şi simplu nu suntem suficient de mari, dar nici Germania nu este. Indonezia, care în timp va deveni o ţară foarte puternică, este de cel puţin trei ori mai mare decât Germania. Europa ne oferă posibilitatea nouă, o ţară de mărime medie, să jucăm rolul unei ţări mari“, se mai arată în interviul pe care Tony Blair l-a oferit pentru publicaţia germană.

Reforme şi adaptarea la schimbări

Singurul aspect în privinţa căruia Blair îl aprobă pe David Cameron este necesitatea unei reforme, a unei schimbări în Europa şi îi reproşează intenţia de a pune în joc problema existenţei Marii Britanii în UE. Fostul prim-ministru crede că ieşirea ţării din Uniune ar dăuna Marii Britanii şi că, de fapt, britanicii ar trebui să joace un rol important în conturarea unei noi Europe.

„Criza din zona euro a evidenţiat nevoia unei reforme. Această nevoie nu a fost creată de criză, ci exista şi înainte. Indiferent că vorbim despre pensiile din Italia sau despre piaţa muncii din Spania, se resimte nevoia de schimbare“, a precizat acesta.

El crede că problema Europei este una cât se poate de simplă: din motive demografice, tehnologice şi de globalizare, toate ţarile dezvoltate vor trebui să se schimbe radical. În concepţia lui, acest lucru nu înseamnă abandonarea valorilor modelului social existent, ci acceptarea schimbărilor din jurul nostru.

„Trebuie să admitem că Europa va exista într-un nou context economic şi geopolitic. Trebuie să înţelegem cât de mult şi cât de repede s-a schimbat lumea în care trăim şi că noi suntem nevoiţi să ne schimbăm pentru a ţine pasul“, a mai explicat acesta.

Pro şi contra UE

Întrebat de unde vine această presiune bruscă asupra Marii Britanii să părăsească UE, fostul prim-ministru a spus că nu crede că cetăţenii britanici îşi doresc prea mult să părăsească Uniunea Europeană. În plus, euroscepticii din cadrul Partidului Independenţei Marii Britanii constituie doar o minoritate a celor care optează pentru acest lucru şi nu pot determina politica întregii ţări.

În Marea Britanie, vocea pro-europenilor este greu auzită din cauza presei care este, în mare parte, anti-Europa, crede Blair.

„Cei mai mulţi dintre britanici nu se trezesc dimineaţa gândindu-se la Uniunea Europeană. Ei sunt preocupaţi de locurile de muncă, de nivelul de trai, de ipoteci, de sănătate sau de sistemul de educaţie. O declaraţie atât de dramatică precum cea a prim-ministrului David Cameron (Vă ofer şansa de a părăsi Uniunea Europeană) se va bucura în mod clar de publicitate. Deci discursurile despre Uniunea Europeană nu prea ajung să fie publicate pe prima pagină“, s-a plâns el.

Cel mai inteligent lucru pe care crede Blair că l-ar putea face ţara sa este să opteze pentru o schimbare în Europa şi să rămână în cea mai mare uniune politică, economică şi comercială din lume.

El crede că Europa trebuie să se concentreze pe economie, pe crearea de locuri de muncă şi pe rezolvarea problemei imigranţilor.

Blair este optimist că în cazul în care chiar se va organiza un referendum majoritatea va opta pentru rămânerea în Uniunea Europeană. „Referendumurile sunt instrumente imprevizibile ale voinţei democratice. De aceea, ele nu ar trebui organizate decât dacă situaţia o cere“, conchide el.


 


 


 


 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite