Theresa May acuză că politicieni şi oficiali europeni încearcă să se amestece în alegerile din Marea Britanie

Theresa May acuză că politicieni şi oficiali europeni încearcă să se amestece în alegerile
din Marea Britanie

Premierul britanic Theresa May FOTO Arhivă

Premierul britanic Theresa May a acuzat miercuri oficiali de la Bruxelles că se amestecă în alegerile britanice, după ce a vizitat-o pe regina Elizabeta a II-a, marcând astfel dizolvarea Parlamentului şi lansarea campaniei electorale, relatează The Guardian şi BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

May a declarat că poziţia Londrei este rezonabilă, dar că unii de la Bruxelles nu vor ca negocierile să se încheie cu un succes.

De aceea, Marea Britanie are nevoie de o conducere puternică, a subliniat ea.

Consecinţele vor fi grave, dacă negocierile nu se încheie cu succes, a avertizat ea, citată de The Guardian.

Ameninţări

Potrivit BBC, May a acuzat miercuri politicieni şi oficiali europeni că încearcă să influenţeze rezultatul alegerilor generale prin „ameninţări“.

„Sunt unii la Bruxelles care nu vor ca aceste negocieri (în vederea Brexitului) să aibă succes“, a spus premierul britanic, citat de BBC.

May a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă la Downing Street.

Alegerile vor avea loc peste 36 de zile, a spus ea.

Ele vizează viitorul ţării, iar sarcina viitorului Guvern este să obţină cel mai bun rezultat posibil prin Brexit, a spus ea.

Însă ultimele zile au arătat cât de dificil va fi acest lucru, a apreciat ea.

Poziţia Marii Britani a fost prost prezentată de presa de pe continent, a denunţat May. Iar Marea Britanie a fost ameninţată.

Premierul britanic a apreciat că toate aceste lucruri au fost făcute cu scopul de a influenţa alegerile anticipate pe care le-a convocat pe 8 iunie.

Înainte de a susţine această conferinţă de presă, May a vizitat-o pe regina Elizabeta a II-a.

Acesta este un protocol „absolut inutil“, comentează The Guardian, care adaugă că premierii obişnuiau „să se ducă la Palat“ ca să convoace alegeri, deoarece, în trecut, numai monarhul avea puterea să dizolve Parlamentul şi să convoace astfel alegeri.

Acest lucru a devenit inutil după ce Parlamentul a adoptat legea cu privire la durata mandatului parlamentarilor, iar alegerile au început deja, comentează cotidianul.

Juncker, despre May: o femeie „dură“

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a declarat miercuri că este conştient de faptul că premierul britanic Theresa may este o „femeie dură“, înaintea deschiderii negocierilor cu privire la Brexit, care se anunţă tensionate, relatează AFP.

„Am notat că este o femeie dură“, a declarat Juncker, întrebat la Bruxelles ce părere are despre modul în care May s-a descris ea însăşi, marţi, drept o „femeie al naibii de dificilă“ în ceea ce priveşte negocierile.

„Eu îl respect profund pe premierul britanic. Îmi place ca om“, a adăugat el.

Presa a scris în ultimele zile despre o tensiune între cele două tabere odată cu apropierea negocierilor referitoare la Brexit, care urmează să aibă loc după alegerile britanice de la 8 iunie, convocate de May.

Cu câteva ore înainte ca negociatorul-şef al UE Michel Barnier să detalieze directivele mandatului său, ministrul britanic pentru Brexit David Davis a declarat că, în cazul unei retrageri fără acord, „nu va mai fi nimic de plătit“.

Reglarea socotelilor financiare ale angajamentelor pe care Regatul Unit şi le-a asumat ca membru al Uniunii este una dintre problemele cele mai dificile pe care UE şi le-a stabilit să le soluţioneze în mod obligatoriu pentru ca să se poată ajunge la o „retragere ordonată“ până pe 29 martie 2019.

„Eu nu cred că David (Davis) avea dreptate atunci când a ameninţat că este pregătit să părăsească (negocierile). Experienţa mea în politică a fost întotdeauna că cei care ies trebuie să se întoarcă“, a declarat Juncker.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: