Suspectat că pregăteşte o nouă invazie, Putin îşi intensifică retorica anti-NATO într-o discuţie cu Macron: Răspunsul preşedintelui francez şi cel al SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin (stânga) discutând în format virtual cu Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin (stânga) discutând în format virtual cu Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE

Într-o discuţie la telefon cu Emmanuel Macron, Vladimir Putin s-a luat din nou de exercţiile desfăşurate de SUA şi NATO în Marea Neagră, considerându-le drept o „provocare” şi susţinând că „intensifică tensiunile între Rusia şi NATO”.

În această convorbire, Putin „a atras atenţia asupra naturii provocatoare a exerciţiilor de mare aploare pe care le efectuează Statele Unite împreună cu anumiţi aliaţi la Marea Neagră, care intensifcă tensiunile între Rusia şi NATO”, a anunţat Kremlinul într-un comunicat emis luni seara.

Putin s-a referit la participarea mai multor nave militare americane la exerciţii în Marea Neagră, pe care Moscova a anunţat săptămâna trecută că le „urmăreşte” şi pe care Putin le-a catalogat deja drept o „provocare serioasă”.

Liderul la Kremlin lansează acest atac în contextul unor tensiuni tot mai puternice în centrul cărora se află războiul din Ucraina, o ţară riverană la Marea Neagră, transmite AFP, potrivit news.ro.

Situaţia în regiune este tensionată din 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea şi a încurajat rebeliunea separatiştilor proruşi din Donbas faţă de Ucraina.

Ca urmare a acestor agresiuni, NATO şi-a sporit prezenţa pe flancul estic ca semn de sprijin pentru membrii şi aliaţii săi din regiune şi de descurajare a Rusiei.

Avertismente în privinţa unei nei agresiuni a armatei ruse

Aceste tensiuni s-au amplificat în ultimele zile, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) exprimându-şi îngrijorarea faţă de o nouă desfăşurare de trupe ruse la frontiera Ucrainei şi avertizând asupra pregătirii unei noi agresiuni din partea Moscovei.

În convorbirea cu Putin, Macron şi-a exprimat la rândul său „îngrijorarea puternică” şi „voinţa de a apăra integritatea teritorială a Ucrainei”.

Pentagonul a respins, prin purtătorul său de cuvânt John Kirby, criticile lui Putin cu privire la manevrele sale în Marea Neagră.

Activităţile militare ale Rusiei în apropierea Ucrainei „ne îngrijorează în continuare”, a subliniat Kirby.

Statele Unite sunt transparente cu privire la exerciţiile lor militare şi publică comunicate de presă, detalii şi fotografii, a insistat el.

„Toate exerciţiile noastre sunt defensive prin natura lor şi se înscriu în cadrul alianţelor (...) din regiune”, a precizat Kirby.

„N-a existat nicio transparenţă de partea rusă cu privire la această concentrare de forţe în partea de vest a ţării”, a acuzat el.

Rusia, comportament periculos şi iresponsabil în spaţiu

Statele Unite au condamnat de asemenea testarea unei rachete antisatelit de către Rusia, un test care a generat mii de fragmente ce îi pun în pericol pe astronauţii prezenţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

„Rusia a efectuat azi (luni), mai devreme, în mod iresponsabil, un test distrugător de rachetă antisatelit cu ascensiune directă împotriva unuia dintre proprii sateliţi”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Ned Price, care a catalogat comportamentul Moscovei drept „periculos şi iresponsabil”.

Acest test a condus la „generarea a peste 1.500 de fragmente orbitale care pot fi urmărite şi a sute de mii de fragmente orbitale mai mici, care ameninţă interesele tuturor naţiunilor”, a explicat Price.

Statele Unite „vor spune clar că nu vor tolera acest gen de activitate”, a avertizat Price, fără să se pronunţe cu privire la eventuale măsuri de retorsiune.

Cei şapte astronauţi prezenţi la bordul ISS au fost nevoiţi să se refugieze, luni, în navetele amarate la Staţie, pentru a se pregăti de o eventuală evacuare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite