Supravieţuitorii masacrului de la Bucea, mărturii cutremurătoare: „De ce ne-au făcut asta? Cu ce am greşit?”

Supravieţuitorii masacrului de la Bucea, mărturii cutremurătoare: „De ce ne-au făcut asta? Cu ce am greşit?”

FOTO Getty Images

În ultimele zile, pe reţelele de socializare şi în mass-media au apărut numeroase poze cu victimele din războiul din Ucraina şi cu masacrul comis de ruşi în oraşul Bucea. Supravieţuitorii au început să iasă din ascunzători şi povestesc chinul prin care au trecut, întrebându-se cu ce au greşit de au fost atacaţi.

Strada Vokzal’na din oraşul Bucea, era cunoscută sub numele de „micuţa Elveţie” şi sute de cetăţeni ucraineni locuiau în această zonă. Astăzi, după atacurile ruşilor, strada este arsă, casele sunt distruse şi trupurile oamenilor zac în noroaie, toate acestea arătând pagubele provocate de invazia lui Vladimir Putin.

Este greu de crezut că au existat supravieţuitori, având în vedere că toate clădirile au fost devastate şi nu există un petic de pământ pe care să nu se vadă sângele oamenilor ucişi de armata inamicului. Totuşi, sunt şi persoane care s-au adăpostit în anumite locuri şi cu toate că au întâlnit armata rusă, au scăpat nevătămaţi.

„Am stat în pivniţa casei tot timpul”

Printre supravieţuitori se numără şi Serhiy Savenko, în vârstă de 43 de ani, care locuieşte cu mama sa, Larisa, în vârstă de 72 de ani. El a numărat vehiculele blindate ruseşti în timp ce treceau pe stradă pe 27 februarie, îndreptându-se spre sud, spre oraşul vecin Irpin şi mai departe spre capitală.

„Au fost 70 de vehicule blindate, precum tancuri, iar soldaţii ruşi mergeau alături”, a spus el. „Le-a luat aproximativ 40 de minute să treacă pe lângă casa noastră. Am privit şi am numărat. Şi apoi ucrainenii şi-au lansat obuzele asupra ruşilor.”

Bărbatul a spus că vehiculele blindate încercau să se întoarcă din cauza atacurilor armatei ucrainene şi că au urmat 30 de minute de lupte teribile, cadavrele ruşilor fiind împrăştiate pe drum. Unii soldaţi au scăpat, iar după o oră s-au întors să recupereze trupurile celor ucişi. 

„Am stat în pivniţa casei tot timpul”, a spus Savenko. „Ruşii au intrat în grădina noastră şi unul a coborât în ​​pivniţă şi ne-a văzut. A spus să facem linişte, că nu ne face nimic, dar ceilalţi ne-ar pune în genunchi şi ne împuşca. Ne-a luat telefoanele şi a spus să nu facem foc, pentru a nu da un semnal.”

Ucis în timp ce lua alimente din casa unui vecin

Tot pe strada Vokzal’na locuieşte şi Zinaida, în vârstă de 62 de ani. Ea a petrecut o lună de zile în pivniţă, din cauza atacurilor ruşilor. 

Aceasta a povestit jurnaliştilor că fiica ei şi-a rugat soţul să părăsească subsolul pentru a lua câteva lucruri şi alimente din casa unui vecin. El a plecat pe 4 martie, la 20 de metri de casă şi ruşii l-au ucis în timp ce se aproviziona.

Duminică, trupul bărbatului a fost găsit de soldaţii ucraineni. Fata şi nepotul ei de 16 ani au reuşit să fie evacuaţi în aceste săptămâni, fără să ştie că bărbatul a fost ucis.

„Fiica mea l-a rugat să părăsească subsolul pentru a lua nişte lucruri din casa unui vecin. Iată biletul ei, îl avea cu el: ţigări pe raft de lângă canapea, pastile, cumpărături, papuci, o pătură. A părăsit casa pe 4 martie. A mers la doar 20 de metri de casă şi ruşii l-au ucis. Fără avertisment, fără motiv. Era un tată atât de bun, fiul lui l-a iubit atât de mult. El este invalid. Cum le pot spune?”

„De ce ne-au făcut asta? Cu ce am greşit?”

În oraşul Bucea, soldaţii ucraineni şi supravieţuitorii descoperă în continuare cadavrele civililor ucişi de ruşi. Luni, au fost identificate cinci trupuri ale unor bărbaţi care aveau mâinile legate şi urme de împuşcături, în subsolului unei case de copii. 

După colţul străzii Vokzal'na, aproape de locul unde au fost găşiti alţi 21 de civili împrăştiaţi pe stradă, se află Sergiy Zebenko, 57 de ani, şi soţia sa, Helen, 49 de ani. Ei au arătat către grădina lor, spunând că acolo se află mormântul unui văr, Dmytro Bernastsky, 59 de ani.

Helen a spus că i-au găsit cadavrul pe 31 martie, la 150 de metri de locuinţa lor şi că l-au îngropat în curtea casei. 

„Dar nici măcar nu ştim când a fost ucis, poate cu 10 zile mai devreme, când venea să ne vadă. Avea trei gloanţe în piciorul stâng, unul la inimă şi unul la plămân. Era lângă supermarket.” a mai spus femeia.

Helen a precizat că bărbatul a fost pilot în forţele aeriene ucrainene şi că vor să-l îngroape în uniformă. Ea se întreabă „De ce ne-au făcut asta? Cu ce am greşit?”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Bucea, unde cadavrele a sute de civili au fost găsite împrăştiate pe străzi, după ce forţele ruse s-au retras. Liderul ucrainean a precizat că „Ucraina trebuie să aibă pace.”

„Vrem să arătaţi lumii ce s-a întâmplat aici. Ce a făcut armata rusă. Ce a făcut Federaţia Rusă în Ucraina cea paşnică. Era important pentru dumneavoastră să vedeţi că aceştia sunt civili", a adăugat preşedintele.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările