Summit la Bruxelles: Macron şi Merkel pun viitorul Europei în faţa Brexitului

Summit la Bruxelles: Macron şi
Merkel pun viitorul Europei în faţa Brexitului

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel în cadrul unei conferinţe de presă FOTO Captură de ecran dw.com

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au declarat astăzi, la sosisrea la Bruxelles, că trasarea viitorului Europei este prioritară în faţa negocierilor asupra ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ajuns la primul său summit european în calitate de preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron a ţinut să remarce că lucrează îndeaproape cu Germania şi îşi doreşte luarea unor decizii asupra înfiinţării unui fond european. De asemenea, el a spus că trebuie să se acorde prioritate mai degrabă discuţiilor privind viitorul Europei decât negocierilor asupra Brexitului.

„Prioritatea mea este de a discuta despre proiecte de fond, despre ambiţiile noastre şi nu de a vorbi zile şi nopţi despre demontare“, a precizat Macron, referindu-se la discuţiile despre delocalizarea a două agenţii europene cu sediul la Londra, transmite AFP.

Preşedintele francez a pledat pentru o Uniune Europeană care „să protejeze“ şi să aducă „un răspuns concret în faţa dereglării provocate de globalizare“.

Angela Merkel, care vrea să obţină un nou mandat cancelar al Germaniei la alegerile din toamnă, s-a exprimat în acelaşi sens, notează AFP.

„În opinia mea, modelarea viitorului celor 27 de state membre este prioritar în raport cu problema negocierilor cu Marea Britanie privind ieşirea sa din UE. Dorim ca aceste negocieri să aibă loc într-o atmosferă bună, însă noi trebuie să ne concentrăm în primul rând pe viitorul celor 27“, a subliniat Merkel.

Pe de altă parte, cancelarul german a dat asigurări că este „foarte mulţumită să lucreze“ cu noul preşedinte francez. „Cred că spiritul creativ şi noile elanuri care vin din Franţa - din Germania şi din Franţa - pot fi bune pentru toţi“, a conchis Angela Merkel, potrivit AFP.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările