Statele Unite şi Germania se opun construirii de baze NATO în Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite ale Americii şi Germania nu sunt de acord cu construirea de baze NATO în Polonia, justificându-şi poziţia prin motive de ordin tactic, dar şi politic.

„NATO nu discută despre stabilirea de baze... sprijinim o prezenţă  sporită, dar putem realiza aceasta şi fără baze, baze, baze“, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute, la Bratislava, James Townsend, un oficial al Pentagonului, scrie euobserver.com.

El a făcut această afirmaţie în cadrul conferinţei Globsec, după ce ministrul de Externe al Poloniei, Witold Waszczykowski, a declarat că doreşte „prezenţa, prezenţa, prezenţa şi încă o dată prezenţa“ trupelor NATO ca un „simbol al disponibilităţii de a apăra flancul estic“.

Tot la conferinţa Globsec, ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, declarase în prealabil că descurajarea Rusiei „nu este o chestiune legată de baze permanente, ci una care ţine de o mişcare inteligentă“.

Ea a adăugat că noua forţă de reacţie rapidă a NATO este suficientă pentru ca Alianţa să se asigure că „Rusia nici măcar nu trebuie să se gândească“ să atace Polonia sau unul dintre statele baltice.

Apelul Poloniei în vederea construirii de baze NATO pe teritoriul său vine în contextul în care Varşovia va găzdui în luna iulie summitul Alianţei Nord-Atlantice.

În februarie, miniştrii de Apărare din cadrul NATO se pronunţaseră în favoarea unei prezenţe „continue, prin rotaţie“ în locul construirii de noi baze, însă Waszczykowski a cerut mai mult. 

„Aşteptăm decizii care să schimbe situaţia privind securitatea în această zonă. Chiar dacă aparţinem de aceeaşi instituţie (NATO) există statute diferite – unul mai bun pentru Vest şi unul diferit pe aşa-numitul flanc estic. Aici nu există trupe amplasate permanent şi nici unităţi care să aparţină NATO“, a afirmat ministrul polonez, adăugând că Varşovia se aşteaptă ca „summitul NATO să schimbe situaţia“. 

Forţa de reacţie a NATO ar urma să fie alcătuită din aproximativ 4.000 de militari, care se vor deplasa în regiunea baltică, schimbându-şi poziţia după principiul rotaţiei.

Potrivit lui James Townsend, la summitul de la Varşovia se va discuta şi despre varianta de a acorda comandanţilor NATO posibilitatea de a reacţiona în faţa unor acte ostile fără a fi organizate în prealabil, la Bruxelles, sesiuni de dezbateri politice. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite