Spionii occidentali, îngrijoraţi de orientarea pro-rusă a Austriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viena

Prezenţa extremei-drepte în guvernul din Austria, care a dat naştere unor temeri legate de cursul european al acestei ţării, a început să îngrijoreze tot mai mult agenţiile occidentale de spionaj.

În contextul în care serviciile austriece de informaţii sunt controlate de Partidul Libertăţii din Austria, formaţiune pro-rusă şi de extremă-dreapta, experţii se tem că secretele Occidentului ar putea ajunge pe mâna ruşilor.

Potrivit NBC News, având în vedere că liderii Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ) sunt admiratori ai liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, şi nu se feresc să-şi facă publice părerile, Occidentul începe să privească schimbul de informaţii cu Viena, considerată în mod tradiţional capitala mondială a spionajului, ca nu tocmai sigur. 

„Problema constă în încredere şi neîncredere“, a explicat Siegfried Beer, expert pe teme de spionaj la Centrul austriac pentru Informaţii, Propagandă şi Studii de Securitate, adăugând că, în termeni de securitate şi relaţii cu partenerii, acordarea controlului serviciilor de informaţii Partidului Libertăţii „nu a fost cea mai bună soluţie“.

„Austria este economic şi politic integrată în Occident, însă FPÖ încearcă să joace cărţile ca şi cum ar fi parte a Estului“, a afirmat, la rândul său, Gustav Gressel, fost funcţionar în Ministerul austriac al Apărării. „Dacă ar exista o confruntare Est-Vest, ai avea, practic, părţi inamice în spatele propriilor tale linii“, a adăugat el. 

Fondat în anii ’50 de foşti nazişti, FPÖ, care a întrunit 26% din sufragii la alegerile legislative de anul trecut după o campanie antisistem şi antiimigraţie, face parte din decembrie din coaliţia aflată la guvernare. Ca urmare a negocierilor în vederea formării executivului, formaţiunea a primit, printre altele, controlul asupra Ministerului Apărării şi Ministerului de Interne şi, ca urmare, şi asupra serviciilor de informaţii interne şi militare, aminteşte NBC.

Iar specialiştii nu sunt foarte optimişti. Statutul Austriei de ţară neutră (aceasta nefiind membră a NATO, dar nici aliată a Rusiei) face ca pe teritoriul său să se găsească numeroase organizaţii internaţionale şi neguvernamentale. Experţii spun că numeroşi diplomaţi care lucrează la Viena sunt, de fapt, spioni. Potrivit unor estimări, numărul acestora ar fi de aproximativ 7.000. Astfel că riscurile sunt mari.

„Austria este parte a politicii de apărare a Uniunii Europene şi ceea ce este agreat şi discutat acolo se va scurge spre Moscova“, consideră Gressel, care lucrează acum la Consiliul European de Relaţii Externe din Berlin.

Totuşi, până acum nu există dovezi că FPÖ, condus de Heinz-Christian Strache, care în 2016 a semnat un „pact de cooperare“ cu Partidul Rusia Unită al lui Putin, a făcut uz de poziţia sa în guvernul de la Viena pentru a ajuta Moscova. 

Dar chiar şi numai aceste legături cu Rusia îi fac pe occidentali să ridice din sprâncene, după cum a punctat William Eacho, care a fost ambasador al Statelor Unite în Austria în perioada 2009-2013.

„În Ministerul Apărării şi în Ministerul de Interne, care sunt controlate de FPÖ, sunt oameni care colaborează cu puterea împotriva căreia te pregăteşti să mergi la război. Nu este foarte liniştitor“, a afirmat fostul oficial din Ministerul Apărării Gustav Gressel. 

În acest timp, reprezentanţii FPÖ insistă asupra faptului că legăturile partidului cu Moscova nu ridică probleme, explicând că este nevoie de punţi spre Rusia pentru a contrabalansa „copleşitoarea influenţă americană“ pe plan global.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite