Silvio Berlusconi a fost „reabilitat“ de justiţia italiană şi poate ocupa o funcţie publică

Silvio Berlusconi a fost „reabilitat“ de justiţia italiană şi poate ocupa o funcţie publică

Fostul premier italian Silvio Berlusconi

Fostul şef de guvern italian Silvio Berlusconi, condamnat în august 2013 pentru fraudă fiscală, poate din nou să participe la alegeri.  Tribunalul din Milano a decis, sâmbătă, ridicarea interdicţiei de a ocupa o funcţie publică aplicată fostului premier italian .

Ştiri pe aceeaşi temă

 Berlusconi a fost condamnat pentru fraudă fiscală în 2013, aspect ce a dus la demiterea sa din camera superioară a Parlamentului italian şi aplicarea interdicţiei de a ocupa o funcţie publică pentru următorii şase ani.
 
Cu toate acestea, instanţa din Milano a decis ca interdicţia aplicată fostului premier italian să fie ridicată cu o lună decât era prevăzut, pentru bună purtare.
 
”În sfârşit, cinci ani de nedreptate au ajuns la sfârşit. Berlusconi poate fi din nou un candidat", se arată într-un comunicat al formaţiunii Forza Italia, partidul lui Berlusconi. 
 
 Berlusconi, în vârstă de 81 de ani, a ocupat funcţia de premier al Italiei de patru ori.
 
În cadrul alegerilor parlamentare din luna martie, Berlusconi a desfăşurat o campanie activă, însă Forza Italia a obţinut rezultate sub aşteptări. Din cauza condamnării sale, Berlusconi nu a putut fi candidat pentru partidul său, ceea ce va fi posibil acum în caz de noi alegeri.
 
Decizia vine în timp ce au loc tratative în Italia pentru formarea unui nou guvern între două partide antisistem: Liga Nordului şi Mişcarea 5 Stele (M5S), după două luni de la alegerile legislative din 4 martie.
 
Magnatul media a acceptat să dea ''undă verde'' unui acord între aliatul său, Liga Nordului (extrema dreaptă), şi Mişcarea 5 Stele, care a condiţionat acordul de retragerea lui Berlusconi.
 
Coaliţia de dreapta, formată din Forza Italia, partidul lui Berlusconi, şi Liga Nordului, a ieşit pe primul loc la alegeri, obţinând 37 % din voturi, după ea situându-se M5S, cu 32 %. Nici una din cele două formaţiuni nu au reuşit singure să obţină majoritatea în parlament.
 
Din cauza condamnării sale, Berlusconi nu a putut fi candidat pentru partidul său, ceea ce va fi posibil acum în caz de noi alegeri.
 
Potrivit Corriere della Sera, ''ordonanţa tribunalului din Milano este efectivă imediat, ceea ce înseamnă că Berlusconi este oficial reabilitat''.
citeste totul despre: