Serbia nu are bani să cumpere sisteme ruseşti antirachetă S-400

Serbia nu are bani să cumpere sisteme ruseşti antirachetă S-400

Preşedintele Serbiei Aleksandar Vucici a declarat că Belgradul nu intenţionează să cumpere sisteme antirachetă S-400 pentru nu are bani să le achiziţioneze. Dar, cel mai probabil ameninţările SUA cu snacţiuni economice şi-au făcut efectul.

 
Serbia nu va achiziţiona sisteme de rachete ruseşti S-400, statul nu dispune de bani pentru a plăti pentru acest sistem, a explicat preşedintele Republicii Serbia, Aleksandar Vucici. Serbia nu intenţionează să achiziţioneze sisteme ruseşti S-400, a declarat marţi, preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, în direct la televiziunea naţională RTS, atunci când a fost întrebat despre posibilele sancţiuni impuse de SUA la adresa Serbiei, în cazul în care Belgradul va achiziţiona S-400.
 
Preşedintele sârb, care a asistat la exerciţiile Slavic Shield-2019 (scutul slav 2019) a declarat că „ceea ce am văzut este o armă impresionantă. Nu intenţionăm să achiziţionăm, sisteme S-400, pentru că nu avem banii necesari pentru a plăti pentru acestea, având în vedere construcţia de autostrăzi şi numeroase proiecte.
 
„Ştiţi, atunci când ai astfel de arme, nimeni nu te va mai ataca. Acolo unde există S-400 nu mai zboară nici piloţii americani, nici alţii nu mai zboară: nici deasupra Turciei, nici deasupra Siriei nu mai zboară piloţii israelieni, cu excepţia Înălţimilor Golan. Avem o aviaţie, cea mai puternică din toate timpurile, vom consolida apărarea antiaeriană cu Panţîr şi cu altele care nu se regăsesc pe lista de sancţiuni”, a declarat preşedintele sârb.
 
„Serbia este o ţară mică, înconjurată din toate părţile de NATO. Intenţionăm să construim relaţii cu absolut toată lumea, dar nu vom fi ca puiul de căprioară Bambi, pe care oricine îl poate înghiţi, când are chef. Niciodată nu îmi voi permite o astfel de iresponsabilitate cum a fost cea din anii 90, ai secolului XX, şi să fim atât de slabi”, a subliniat el.
 
Aleksandar Vučici a asistat la exerciţiile Slavic Shield-2019, timp în care a examinat divizia de sisteme de rachete antiaeriene S-400 şi o baterie de complexe de rachete Panţîr ale Forţelor Armate Ruse. După această vizită, el şi-a exprimat convingerea că Serbia şi-ar putea permite într-o bună zi un astfel de complex de sisteme de rachete.
 
Exerciţii ale forţelor de apărare antiaeriene ruso-sârbe Slavic Shield-2019/Scutul Slav-2019 au avut loc pentru prima dată şi s-au derulat în două etape. Prima etapă a avut loc, în luna septembrie, în regiunea Astrahan, din Rusia, la baza militară a Centrului de instruire a Forţelor Aerospaţiale Ruse. În cea de-a doua etapă, la manevrele militare au luat parte subunităţi ale sistemului de rachete antiaeriene S-400 şi ale sistemelor de apărare antirachetă Panţîr-S, precum şi sisteme antiaeriene Neva-M1T şi Kub-M ale Forţelor Aeriene şi ale Ministerului Apărării din Serbia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: