Scandal în Germania. Serviciul de Informaţii Externe acuzat de supraveghere electronică ilegală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul în legătură cu activităţile ilegale ale serviciului de informaţii externe (BND) a fost declanşat în urma unor dezvăluiri date publicităţii de posturile publice de radioteleviziune WDR, NDR şi platforma electronică de investigaţii Netzpolitik.org.

Dezvăluirile au la bază o expertiză secretă, redactată de către Andrea Voßhoff, însărcinata guvernului pentru protecţia datelor şi informaţiilor personale. Din expertiza citată rezultă că BND-ul a cules „sistematic” date personale fără a respecta legislaţia în vigoare, notează europa liberă.

 ”BND a colectat şi folosit în mod sistematic date personale în lipsa unei baze legale”, a susţinut în raport comisarul federal german pentru protecţia datelor, Andrea Vorhoff. 

Comisarul Vorhoff are obligaţia de a se asigura că agenţiile guvernamentale nu încalcă drepturile constituţionale ale cetăţenilor germani prin utilizarea datelor personale. Din această poziţie, comisarul a realizat un studiu despre modul în care agenţii BND monitorizează datele de telecomunicaţii.

Într-un raport de 60 de pagini, comisarul federal pentru protecţia datelor a atras atenţia că BND a încălcat ”în mod sistematic şi regulat” constituţia statului german şi a catalogat acţiunile spionajului drept ”ilegale” în cel puţin 30 de circumstanţe.

De asemenea, Vorhoff a notat că monitorizarea comunicaţiilor unei singure persoane a dus la colectarea datelor personale a 15 cetăţeni germani care aveau contact cu suspectul.

”Potrivit legislaţiei germane, aceste baze de date trebuie să fie şterse în mod imediat. Nu trebuie să mai fie folosite aceste date personale”.

Andrea Verhoff s-a plâns că în timpul investigaţiei, agenţii BND au încercat în repetate rânduri să-i blocheze accesul la documente.

”BND a încercat în mod ilegal să-mi blocheze abilitatea de a supraveghea - prin urmare o analiză comprehensivă şi eficientă din partea mea nu a fost posibilă. Există încălcări grave ale legislaţiei”, a declarat aceasta. 

Potrivit creştin-democratei Andrea Voßhoff încălcările legislaţiei sunt extrem de grave, iar BND-ul ar trebui  obligat să-şi închidă centrul de supraveghere electronică, de la Bad Aibling.

Totodată, ar trebui să şteargă fără întârziere datele culese. Pentru culegerea datelor, BND-ul ar fi folosit un software pus la dispoziţie de serviciul secret american, NSA. Datele culese, în urma supravegherii a sistemului de telecomunicaţii, se mai spune în raport, nu ar fi avut niciun folos pentru activitatea concret definită a BND-ului.

Deputatul von Notz a spus că BND-ula încălcat prevederilor constituţionale şi ar trebuie să renunţe la practicile de supraveghere în masă şi să se concentreze asupra unor persoane suspecte. Urmărirea unor persoane nu are nimic de-a face cu combaterea terorismului.

Von Notz a criticat şi guvernul, susţinând că a încercat să ascundă opiniei publice expertiza pentru „a acoperi” activităţile BND-ului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite