Salmonella loveşte fermele de păsări din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salmonella este prezentă în 23,7% din fermele de păsări din ţările UE, adică o crescătorie din patru. Carnea de pasăre infectată poate provoca oamenilor intoxicaţii grave cu Salmonella,

Salmonella este prezentă în 23,7% din fermele de păsări din ţările UE, adică o crescătorie din patru. Carnea de pasăre infectată poate provoca oamenilor intoxicaţii grave cu Salmonella, cifrele studiului arătând că până la 18% din eşantioanele prelevate erau contaminate. Salmonella este a doua cauză a bolilor de origine alimentară în Europa, în 2005 numărul celor infectaţi fiind de 176 395. Infecţiile cu Salmonella pot conduce la o gastroenterită moderată sau severă, care se poate dovedi fatală copiilor şi bătrânilor.

Puii ungureşti - cei mai afectaţi

Un alt studiu de anul trecut al aceleiaşi autorităţi a prezentat drept concluzie faptul că Salmonella este prezentă şi în crescătoriile de păsări pentru ouă şi, implicit, în ouăle vândute consumatorilor. Studiul Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară pune în evidenţă câteva discrepanţe majore. În Suedia, de exemplu, nu s-a găsit niciun caz de Salmonella, pe când fermele de pui din Ungaria sunt contaminate în proporţie de 68,2%. Alte ţări cu grade foarte mari de contaminare sunt Polonia (58,2 %), Portugalia (43,5%) şi Spania (41,2%). România şi Bulgaria nu au fost incluse în acest studiu, dar în mod sigur vor fi în studiile viitoare. După prezentarea studiului, Comisia Europeană a fixat ca obiectiv comunitar reducerea infecţiilor cu două dintre cele mai grave tipuri, Salmonella Enteritidis şi Salmonella Typhimurium, în următorii trei ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite