Reuniune a miniştrilor agriculturii la Bruxelles, pe fondul protestelor fermierilor europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O reuniune tensionată a miniştrilor agriculturii din UE are loc, astăzi, la Bruxelles. Şi tot astăzi, mai multe sute de agricultori  vor manifesta în capitala Belgiei. Fermierii vor pleca de la Gara de Nord şi se vor îndrepta către Parlamentul European pentru a protesta. Comisia Europeană este pregătită să autorizeze reducerea producţiei de lapte, o derogare temporară de la regulile concurenţei, cerută în special de Franţa.

Fermierii solicită un venit decent şi o politică agricolă coerentă, după eliminarea cotelor de lapte care a dus la scăderea preţului acestui produs. Acţiunea agricultorilor va avea loc în timpul reuniunii miniştrilor europeni ai agriculturii care vor discuta dificultăţile actuale cu care se confruntă mai multe sectoare, inclusiv cele ale cărnii de porc, lactatelor, fructelor şi legumelor.

Mai multe ţări au pus presiune pentru a obţine noi măsuri europene în faţa crizei care zguduie sectoarele de creştere a animalelor, la reuniunea de astăzi. Un plan de urgenţă lansat în urmă cu şase luni, nu a fost suficient pentru agricultorii europeni care se confruntă cu o scădere bruscă a preţurilor pentru lapte şi carne de porc, pe fondul cererii reduse şi a embargoului Rusiei.

Invitaţi urgent de către comisarul pentru Agricultura Phil Hogan să caute noi soluţii, statele membre au făcut mai mult de o sută de propuneri pentru a ajuta sectoarele cele mai defavorizate. Întâlnirea de luni "va fi crucială pentru a reorienta abordarea liberală, care îşi arată limitele astăzi," a declarat  ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, a cărui ţăra este prima putere agricolă europeană.

Comisia Europeana s-a declarat dispusă să autorizeze o reducere temporară a producţiei de lapte, o derogare provizorie de la regulile concurenţei solicitată în special de Franţa, potrivit AFP.

"Sunt gata să propun aplicarea unor astfel de reguli", a declarat comisarul Phil Hogan, luni, în faţa celor 28 de miniştri europeni ai Agriculturii, reuniţi la Bruxelles.

O astfel de declaraţie ar putea deschide calea unei măsuri care să permită operatorilor din acest sector să cadă de acord, pe bază voluntară, pentru reduceri temporare de producţie.

 

Franţa, unde fermierii îşi strigă necazurile lor din vară, şi-a sporit contactele cu alte guverne şi susţine că exită o majoritate care susţine măsuri de "stabilizare şi apoi de reducere" a producţiei de lapte, ajunsă la niveluri ce au determinat prăbuşirea preţurilor.

 "Am primit răspunsuri pozitive din partea majorităţii miniştrilor cu care m-am întâlnit. Franţa a atras atenţia tuturor asupra crizei prin care trece Europa", a declarat Stéphane Le Foll, care în ultimele zile şi-a înmulţit discuţiile cu omologii săi din Belgia, Germania, Slovenia, Spania, Italia, Austria, Portugalia şi România.

Oficialul francez a început săptămâna cu o vizită în Germania, unde susţine că a reuşit să pună la punct o poziţie comună a celor două ţări. Această poziţie ar consta în solicitarea de măsuri pentru "stabilizarea şi ulterior reducerea" producţiei de lapte, al cărei nivel excepţional contribuie la scăderea preţurilor. Franţa ar dori o majorare a stocurilor de lapte praf, de la 109.000 la 160.000 de tone pentru toate cele 28 de state membre, precum şi o derogare care autorizează statele membre să limiteze producţia. "Pe lângă Germania, Spania, Italia şi Slovenia sunt şi ele favorabile" acestor măsuri, a spus Stéphane Le Foll.

În cazul cărnii de porc, măsurile ar consta în majorarea ajutoarelor pentru stocarea privată şi o majorare a plafoanelor pentru ajutoarele de stat, de la 15.000 la 30.000 de euro pe trei ani. Subiectul ridicării embargoului sanitar rus pentru carnea de porc în UE face obiectul unor negocieri politice "la cel mai ridicat nivel", a explicat oficialul francez.

Cu toate acestea, intenţia Franţei riscă să se lovească de opoziţia Irlandei, Suediei şi Danemarcei, care şi-au majorat producţia de lapte, precum şi de cea a Marii Britanii, ostile măsurilor de intervenţie pe piaţă. "Aceste ţări nu împărtăşesc ideea existenţei unei supraproducţii şi cred că vor supravieţui doar cei care pot face faţă unor preţuri extrem de scăzute", a mai spus Le Foll. 

Lista propunerilor mai include măsuri privind creşterea plafonului ajutoarelor de minimis de la 15.000 la 30.000 euro şi susţinerea exporturilor de produse agricole europene prin intermediul unui dispozitiv de ajutoare şi crearea unui mecanism de creditare la export.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite