Regele Juan Carlos a încălcat acordul tacit cu poporul său. E timpul ca Spania să redevină republică?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest la Madrid: ibericii au venit cu pancarte pe care scrie „Juan Carlos, eşti concediat!” FOTO Reuters
Protest la Madrid: ibericii au venit cu pancarte pe care scrie „Juan Carlos, eşti concediat!” FOTO Reuters

Chiar dacă protestele au devenit un lucru la ordinea zilei în Spania răvăşită de şomaj, de data aceasta ibericii nu au ieşit în stradă să protesteze faţă de măsurile de austeritate, ci să ceară abolirea monarhiei şi decretarea celei de-a III-a Republici. Toate astea în contextul în care regele Juan Carlos, care a venit la putere în 1975, şi-a încălcat mai toate promisiunile făcute poporului spaniol.

Duminică, Madridul a fost din nou scena unor proteste. Agitând mii de drapele republicane cu roşu, auriu şi violet, manifestanţii au scandat „Spania, mâine, va fi republicană" şi „Bourbon, la treabă". Astfel, s-a respectat o „tradiţie” anuală, desfăşurată sub sloganul „Jos regimul monarhic, pentru a III-a republică", care marchează aniversarea celei de-a II-a republici, proclamate la 14 aprilie 1931. După războiul civil din 1936-1939, a fost instaurat regimul dictatorial al lui Franco.

Pact tacit pentru viitorul ţării

În 1975, după moartea dictatorului Francisco Franco, prinţul Juan Carlos a devenit conducătorul ţării. În acel moment, a fost încheiat un acord tacit între el şi populaţia spaniolă: Juan Carlos trebuia să menţină ţara unită în vremuri tulburi şi să se asigure că spaniolii nu se vor simţi ruşinaţi de familia lor regală.

Cel puţin în ceea ce priveşte ultimul aspect, a eşuat groaznic. Dacă stăm să ne gândim că fiica lui, Cristina, tocmai a fost inculpată, iar ginerele său, Inaki Urdangarin, se află în mijlocul unui scandal de corupţie care a ţinut prima pagină a publicaţiilor internaţionale, putem spune că regele Juan Carlos nu şi-a respectat partea lui de înţelegere.

Regele infidel şi vânătoarea de elefanţi

Asta, fără să mai luăm în seamă faptul că monarhul trebuia să aibă o viaţă de familie exemplară şi de preferat fără incidente cu regina Sofia, aspect pe care, de asemenea, l-a neglijat. În urmă cu un an, a comis o indiscreţie. Pe lângă faptul că în plină criză economică, când ţara avea un şomaj de 26%, regele a plecat la vânătoare de elefanţi în Botswana, monarhul şi-a găsit, scrie presa străină, şi o amantă: prinţesa Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn. Corinna a organizat excursia de vânătoare, alimentând în continuare zvonurile că este mai mult decât o bună prietenă. Publicaţia franceză „Paris Match” a şi prezentat, de altfel, o fotografie în care apare prinţesa purtând o superbă brăţară la mână, jurnaliştii francezi întrebându-se dacă aceasta i-a fost dăruită de regele Spaniei.

Numele Corinnei, o nemţoaică fără strămoşi aristocraţi, dar care a fost căsătorită cu prinţul Casimir zu Sayn-Wittgenstein-Sayn şi şi-a păstrat numele după divorţ, a apărut în presa spaniolă în urmă cu un an, cu ocazia vănâtorii din Botswana. De altfel, acea expediţie l-a costat destul de scump pe regele spaniol: şi-a pierdut titlul de preşedinte de onoare al filialei spaniole a World Wildlife Fund (WWF).

Trândavul care costă scump o Spanie austeră

Spaniolii nu prea îndrăzneau să-şi critice monarhul până în urmă cu un an. Deşi era considerat în secret trândav, politicienii, presa, sindicatele şi Biserica nu l-au criticat niciodată pe monarh, fiind văzut drept un garant al democraţiei.

După dictatura lui Franco, regele Juan Carlos a sprijinit calea democraţiei şi s-a opus cu curaj loviturii de stat militare din 1981. Din acest motiv, niciun spaniol nu va critica discursurile seci de Crăciun ale regelui, călătoriile sale luxuoase la schi sau voiajele pe mare. Nici măcar suma de 34 milioane de euro pentru întreţinerea palatelor şi grădinilor regale. Pentru ei, el este un simbol al democraţiei, nu al Coroanei, scrie „Der Spiegel”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite