Proteste Belarus. Cadavrul unui protestatar dispărut acum zece zile, găsit într-un parc. Mesajul lui Lukaşenko către armată şi reacţia NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Lukaşenko în vizită la Grodno FOTO belta.by
Aleksandr Lukaşenko în vizită la Grodno FOTO belta.by

Cadavrul unui protestatar dispărut la 12 august a fost găsit sâmbătă într-un parc din Minsk. În aceeaşi zi, preşedintele contestat al Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, îi ordona ministrului Apărării să ia „măsurile cele mai stricte”.

Trupul neînsufleţit al lui Nikita Krivţov, în bărbat dat dispărut acum 11 zile, a fost găsit sâmbătă într-un parc din districtul Partizan din Minsk.

Potrivit postului Euroradio, cadavrul lui Krivţov a fost găsit de voluntari din grupul de salvatori „Anghel” („Înger”). Ei spun că Nikita Krivţov este ultima persoană din lista dispăruţilor din perioada 9 - 13 august a cărei soartă era necunoscută.

Anterior, presa locală şi cea internaţională a relatat despre dispariţii forţate, protestatarii fiind pur şi simplu luaţi din stradă şi urcaţi în vehicule fără plăcuţe de înamtriculare şi duşi în destinaţii necunoscute.

După două săptămâni de proteste, Aleksandr Lukaşenko nu dă niciun semn de cedare. Sâmbătă, preşedintele belarus a inspectat unităţile militare desfăşurate la Grodno, în vestul ţării, la graniţa cu Polonia.

Sosit pe poligonul militar din Grodno, Lukaşenko a denunţat mişcarea de protest, apreciind că este instigată „din exterior”.

„Îi ordon ministrului Apărării să apere înainte de toate perla occidentală a Belarus, al cărei centru este la Grodno. Şi să ia cele mai stricte măsuri pentru a apăra integritatea teritorială a ţării noastre”, a declarat liderul de la Minsk.

Această declaraţie intervine în condiţiile în care ample exerciţii militare sunt prevăzute să aibă loc în regiunea Grodno în perioada 28 - 31 august, notează AFP.

Pe de altă parte, Lukaşenko a anunţat, sâmbătă, că va închide fabricile unde au avut loc proteste şi a sugerat că muncitorii care au participat la aceste acţiuni vor fi concediaţi.

Dacă o fabrică nu lucrează atunci haideţi să îi punem lacătul pe poartă începând de luni”, a spus el, la Grodno.

NATO respinge acuzaţiile lui Lukaşenko

Pe de altă parte, NATO a dezminţit sâmbătă seară orice „întărire” a prezenţei sale la frontiera cu Belarus, dând asigurări că acuzaţiile în acest sens sunt „nefondate”.

Orice afirmaţie referitoare la întărirea prezenţei NATO la frontiera cu Belarus este nefondată. După cum am mai spus clar, NATO nu reprezintă nicio ameninţare pentru Belarus sau pentru orice altă ţară şi nu există nicio întărire militară în regiune”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a Alianţei, Oana Lungescu, citată într-un comunicat.

NATO a adăugat că se află într-o poziţie „strict defensivă”.

„Rămânem vigilenţi, pregătiţi să descurajăm orice agresiune şi să ne apărăm aliaţii. Îndemnăm Minskul să dea dovadă de un respect total al drepturilor fundamentale”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

La rândul lor, Polonia a catalogat declaraţiile lui Lukaşenko drept „propagandă a regimului”, iar preşedintele Lituaniei a afirmat că omologul său vorbeşte despre „ameninţări externe imaginare”.

Sfatul lui Zelenski

De la Kiev, Volodimir Zelenski îl sfătuieşte pe Aleksandr Lukaşenko să organizeze noi alegeri. „Îmi imaginez că aş fi eu în locul lui, că aş fi sigur de votul oamenilor, că aş fi un bărbat sigur pe el. Cum aş calma oamenii? Ei bine, aş spune: «Într-o lună va avea loc un nou scrutin. Îmi depun candidatura. Toţi cei care vrea să facă la fel: haideţi şi voi». Dacă Lukaşenko câştigă, să câştige. Dacă nu, atunci va fi altcineva. Dar toţi ar fi calmi, nu ar fi vărsare de sânge, ar fi corect şi ar intra în istorie”, a declarat preşedintele ucrainean.

Aleksandr Lukaşenko, ce susţine că a câştigat cu 80% din voturi alegerile din 9 august, se confruntă cu o mişcare de protest inedită pentru fosta republică sovietică situată între Rusia şi Uniunea Europeană.

Consiliul de coordonare, în colimatorul regimului

Din 9 august încoace, opoziţia iese zilnic în stradă, denunţând un scrutin fraudat.

Un consiliu de coordonare, menit asigurării tranziţiei politice după alegeri, a fost format săptămâna aceasta de opoziţie, însă autorităţile au deschis joi urmăriri penale împotriva membrilor lui, acuzându-i de „atingeri la securitatea naţională”.

Noi proteste de amploare au fost anunţate pentru duminică în Belarus, la o săptămână de la cea mai vastă manifestaţie organizată în istoria acestei ţări.

Opozanta Sviatlana Ţihanouskaia, refugiată în prezent în Lituania, a susţinut vineri că poporul belarus „nu va accepta niciodată leadershipul actual”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite