Preşedintele Moldovei cere excluderea Ucrainei şi Transnistriei din formatul 5+2

Preşedintele Moldovei cere excluderea Ucrainei şi Transnistriei din formatul 5+2

Preşedintele Moldovei

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti a declarat joi, într-o întâlnire cu o delegaţie de senatori americani aflaţi în vizită la Chişinău, că actualul format de negocieri privind conflictul transnistrean este ineficient şi trebuie modificat, relatează postul Europa Liberă.

„Formatul actual de negocieri 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean s-a dovedit ineficient. Cred că este oportun să examinăm posibilitatea de a modifica acest mecanism cu scopul de a eficientiza tratativele", a afirmat Nicolae Timofti.

Comunitatea internaţională încearcă de mai mulţi ani soluţionarea conflictului transnistrean în cadrul formatului internaţional de negocieri 5+2 - între Chişinău şi Tiraspol, cu Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori şi Uniunea Europeană şi Statele Unite ca observatori.

Eficienţa formatului a fost criticată în mai multe rânduri, iar, la un moment dat, s-a pledat pentru un rol sporit al UE şi Statele Unite în aceste negocieri.

Preşedintele român Traian Băsescu s-a pronunţat, de asemenea, într-un interviu pentru portalul Unimedia, în favoarea modificării actualului format de negocieri, afirmând că acesta ar trebui să fie „mult mai suplu".

Şeful statului român a declarat că acesta ar fi trebuit să fie format din UE, Statele Unite, Rusia şi Republica Moldova, adică fără Ucraina, OSCE şi Tiraspol. 

„Îl văd mult mai suplu - Rusia, UE, SUA şi Chişinăul ca parte afectată. Tiraspolul nu are ce căuta pentru că nu este o reprezentanţă legitimă a cuiva", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin s-a pronunţat, joi, în dialogul televizat cu cetăţenii ruşi, în favoarea „intensificării dialogului" în formatul 5+2 în vederea soluţionării conflictului transnistrean.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: